Plnené oriešky patria medzi základné tradičné druhy na vianočnom stole.
Ich príprava je trošku zdĺhavejšia tým, že treba najskôr upiecť škrupinky orechov a potom plniť. Výhodou je, že upečené nenaplnené škrupinky môžete upiecť v predstihu a skladovať ich v uzatvorenej krabici až do chvíle kedy ich potrebujte plniť. Oriešky stačí naplniť 2-3 dni pred konzumáciou.
Budete potrebovať:
- 100 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 80 g mletého trstinového cukru (resp. práškového cukru)
- 60 g mletých orechov
- 1 PL kakaa ( môžete vynechať, oriešky budú pekne zlatavé)
- 160 g masla
- škorica (nemusí byť)
- trošku soli
Preosiatu múku zmiešajte s cukrom, kakaom, mletými orechami,
škoricou (môžete vynechať) a pridajte aj trochu soli. Do suchej zmesi
pridajte na kocky nakrájané maslo a vypracujte cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte hodinu oddýchnuť. Cesto si môžete pripraviť aj pár dní vopred. Pred pečením ho vyberte z chladu, aby povolilo a dobre sa
s ním pracovalo.
Pripravte si formičky podľa vášho zvyku. Ja formičky vymazávam maslom
(alebo kokosovým tukom) a vysypávam polohrubou múkou. Ak pečiem aj druhú várku tak už formičky nevymazávam.
Takto pripravené formičky dám vychladiť.
Z cesta odoberajte malé kúsky, ktoré vtlačíte do formičky tak, aby vznikla priehlbinka. Okraje zrežte nožíkom. Takto naplnené formičky znovu vychlaďte a pečte pri 180°C cca. 8 minút. Vychladnuté opatrne vyklepnite
z formičky. Vychladnuté škrupinky uskladnite v uzatvorenej nádobe .
Oriešky môžete rôzne plniť.
- maslový krém s čokoládou,
- maslový krém s kondenzovaným mliekom,
- maslový krém s mletými orieškami
- nugátová náplň
Oriešky ľahšie naplníte pomocou cukrárskeho vrecka, môžete ich pocukrovať, alebo len špic namočiť do rozpustenej čokolády a posypať strúhaným kokosom, alebo sekanými orieškami.
0 komentárov k “Plnené oriešky”Pridajte vlastný →