Plnené oriešky

Plnené oriešky patria medzi základné tradičné druhy na vianočnom stole.
Ich príprava je trošku zdĺhavejšia tým, že treba najskôr upiecť škrupinky orechov a potom plniť. Výhodou je, že upečené nenaplnené škrupinky môžete upiecť v predstihu a skladovať ich v uzatvorenej krabici až do chvíle kedy ich potrebujte plniť. Oriešky stačí naplniť 2-3 dni pred konzumáciou.
Budete potrebovať:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 80 g mletého trstinového cukru (resp. práškového cukru)
  • 60 g mletých orechov
  • 1 PL kakaa ( môžete vynechať, oriešky budú pekne zlatavé)
  • 160 g masla
  • škorica (nemusí byť)
  • trošku soli

Preosiatu múku zmiešajte s cukrom, kakaom, mletými orechami,
škoricou (môžete vynechať) a pridajte aj trochu soli. Do suchej zmesi
pridajte na kocky nakrájané maslo a vypracujte cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte hodinu oddýchnuť. Cesto si môžete pripraviť aj pár dní vopred. Pred pečením ho vyberte z chladu, aby povolilo a dobre sa
s ním pracovalo.
Pripravte si formičky podľa vášho zvyku. Ja formičky vymazávam maslom
(alebo kokosovým tukom) a vysypávam polohrubou múkou. Ak pečiem aj druhú várku tak už formičky nevymazávam.
Takto pripravené formičky dám vychladiť.
Z cesta odoberajte malé kúsky, ktoré vtlačíte do formičky tak, aby vznikla priehlbinka. Okraje zrežte nožíkom. Takto naplnené formičky znovu vychlaďte a pečte pri 180°C cca. 8 minút. Vychladnuté opatrne vyklepnite
z formičky. Vychladnuté škrupinky uskladnite v uzatvorenej nádobe .
Oriešky môžete rôzne plniť.

  • maslový krém s čokoládou,
  • maslový krém s kondenzovaným mliekom,
  • maslový krém s mletými orieškami
  • nugátová náplň

Oriešky ľahšie naplníte pomocou cukrárskeho vrecka, môžete ich pocukrovať, alebo len špic namočiť do rozpustenej čokolády a posypať strúhaným kokosom, alebo sekanými orieškami.

0 komentárov k “Plnené orieškyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.