Šišky

Posted in : Kysnuté s droždím, Recepty, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová

Klasické vyprážané šišky sú aj u nás tradíciou pred koncom fašiangov. Okrem nich z časti cesta pečieme fánky. Recept mojej maminy je ťažko napísať, lebo vždy piekla intuitívne, ale teraz som sa k spísaniu receptu, keď som podľa inštrukcií mohla zamiesiť cesto na šišky a vypražiť ich.
Receptov na šišky sú tisíce a v každom je nejaký malý rozdiel a ten robí výsledný produkt ten výnimočný a najlepší.


Veľmi dôležité pri príprave sladkého kysnutého cesta sú kvalitné suroviny,
čerstvé vajíčka, dobré maslo, kvalitná múka a hlavne mať dostatok času na prípravu cesta.
Všetky suroviny si pripravte vopred, aby mali izbovú teplotu.
Dopriať cestu čas na vykvasenie a odpočinok medzi jednotlivými fázami prípravy. Verte mi, že každá minúta sa počíta a pri sledovaní cesta počas prípravy budete mať veľkú radosť.
Neznamená to, že v deň pečenia šišiek nič iné nestihnete, treba mať správne načasovanie a chuť a vzhľad šišiek vás odmenia 🙂
Doprajte si túto tradíciu a oslávte fašiangy s tradičným pečivom.
Nie je to pečivo s nízkou kalorickou hodnotou, ale vychutnajte si jeden -dva kúsky a fašiangy sú len raz ročne.
Zvyšné šišky darujte susedom a priateľom.


Na cesto budete potrebovať:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 200 – 220 g mlieka
  • 40 g trstinového cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 75 g masla
  • 7 g soli
  • 4 žĺtky
  • kôra z 1/2 citróna
  • vanilkový extrakt

Postup:
Droždie zmiešajte s 50g mlieka, pridajte múku, vymiešajte kašu a prikrytú ju nechajte nakysnúť hodinu.
Do misy preosejte múku, pridajte cukor, soľ, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, pripravený kvások, vaječné žĺtky a ostatné mlieko a spracujte na nižšej rýchlosti cesto.
Mieste aspoň 10 minút. Keď sa cesto začne odliepať od stien misy postupne pridávajte nakrájané maslo a po jeho zapracovaní nechajte cesto ešte 10 – 15 minút miesiť.
Či je cesto dobre vypracované zistíte tzv. “okienkovým” testom – odtrhnite si trochu cesta, vytvorte z neho guľôčku, mierne si pomúčte prsty a roztiahnite cesto tak, aby vzniklo priehľadné okienko bez pretrhnutia.
Takto vypracované cesto nechajte 30 minút podkysnúť zakryté utierkou, aby neoschlo.
Na pracovnej doske si vyformujte kúsky z cesta ( ja som si navážila 60g kúsky) a urobte z nich guľôčky. Nechajte ich prikryté na doske dobre nakysnúť – podľa kvality droždia, vypracovania a teploty v miestnosti to môže trvať 2 – 4 hodiny.
Bochníčky sa musia zdvojnásobiť. Takto pripravené šišky som vyprážala pri teplote 165°C v dostatočnej vrstve oleja.
Vložte do hrnca s olejom 5 šišiek ( podľa veľkosti vášho hrnca) na minútku prikryte pokrievkou a potom šišky opatrne otáčajte.
Keď sú dobre nakysnuté a majú dosť oleja ostane vám svetlý prúžok po bokoch.
Vypražené šišky odkladajte na kuchynskú papierovú utierku.
Plnila som ich džemom z boku.


Je viacero spôsobov prípravy šišiek, najčastejšie sa cesto rozvaľká na doske, pohárom sa vykrajujú kolieska, ktoré treba nechať nakysnúť.
Pred vkladaním do oleja urobíte v strede prstom jamku a tou stranou vložíte šišku do oleja, hrniec prikryjete a postupujete, tak ako som písala vyššie.
Do vzniknutých jamôk sme dávali slivkový lekvár.
Zo zbytku cesta môžete urobiť fánky, tak že ho na tenko vyvaľkáte na doske, radielkom vykrojíte tvary a tie vyprážate v oleji.
Ešte teplé ich obaľte v cukre so škoricou – je to pochúťka.


Prajem vám veselé fašiangy a radosť pri príprave a konzumácií tradičných jedál 🎉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.