Budete potrebovať:
- 270 g zmäknutého masla
- 190 g trstinového cukru
- 1 čl vanilkový extrakt
- 60 ml smotany
- 100 g mandľových lupienkov
- 200 g špaldovej hladkej múky
- 40 g zemiakového škrobu ( Solamyl)
- 40 g kakaového prášku
- 1/4 čl soli
- 3 čl prášku do pečiva
- 100 g horkej čokolády ( min. 52 %)
- 4 vajcia
- 150 g smotanového bieleho jogurtu
- 1 kg menších hrušiek
- šťav z jedného citrónu
Príprava:
50g masla, 60 g cukru, smotanu a mandľové lupienky premiešajte v hrnci a priveďte k varu.
Odložte hrniec z ohňa a nechajte vychladnúť.
Hrušky ošúpte, rozkrojte na štvrťky, odstráňte jadrovník a povrch opatrne nakrojte.
Hrušky natrite citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Rúru predhrejte na 160°C.
Múku, škrob, kakao, soľ a prášok do pečiva preosejte do jednej misy.
Čokoládu nasekajte nahrubo.
Vymiešajte šľahačom na nízkych otáčkach 220 g masla spolu so 130 g cukru, vanilkovým extraktom, vajcami a jogurtom.
Pridajte nasekanú čokoládu a múčnu zmes.
Dobre premiešajte na vyšších otáčkach mixéra cca 2 minúty.
Plech vyložte papierom na pečenie a cesto zarovnajte na plechu.
Rovnomerne rozložte pripravené hrušky do cesta a do priestoru medzi hruškami rozdeľte mandľovú zmes.
Pečte cca. 30 minút pri teplote 160°C a potom pečte ešte 10 minút pri teplote 190°C.
Koláč môžete podávať vlažný spolu s vanilkovou zmrzlinou.
0 komentárov k “Čokoládový koláč s hruškami”Pridajte vlastný →