Slivky a mak veľmi dobre harmonizujú v koláčoch a takých receptov je veľmi veľa. Najčastejšie pečiem so slivkami a kysnutým cestom, teraz už len kváskovým. Rôzne koláče na celý plech s posýpkami (drobenkou), plnené
buchty so slivkami, záviny s makom a slivkami, makový šťavnatý zákusok, slivkový točený koláč, kváskový slivkový s makovou drobenkou …
Potrebovala som rýchly koláč, nie veľký na celý plech a keďže mi ostali slivky, rozhodla som sa pre trené cesto.
Do bublaniny sa mi totiž slivky veľmi nehodia.
Našla som trochu maku, zbytok marcipánu a o hodinku už rozvoniaval celý byť 🙂
Do okrúhlej formy budete potrebovať ( 26 cm):
- 3 vajcia
- 180 g špaldovej hladkej múky
- 180 g masla
- 150 g trstinového cukru
- 1 čl vanilkového extraktu
- kôru z jedného citrónu
- 60 g mletého maku
- štipka soli
- cca 600 g vykôstkovaných sliviek ( alebo iného ovocia)
- 100 g marcipánu ( alebo orechov, klasickej drobenky…)
Príprava:
Maslo (vyberte ho skôr z chladničky, aby zmäklo) vyšľahajte do peny, postupne pridávajte trstinový cukor.
Keď je cukor rozpustený zašľahávajte po jednom vaječné žĺtky.
Pridajte strúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
Múku preosejte a zmiešajte ju s mletým makom. Môžete pridať 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh.
Do žĺtkovej zmesi vmiešajte ( bez šľahania) striedavo múčnu zmes a sneh z bielkov.
Hotové cesto preložte do tortovej formy. Formu môžete vymastiť maslom a vysypať múkou, alebo vložte len na dno formy papier na pečenie.
Na povrch cesta husto naukladajte vykôstkované slivky ( môžete použiť akékoľvek iné ovocie) a povrch zastrúhajte marcipánom.
Marcipán si dávam krátko pred strúhaním do mrazničky, lepšie sa s ním pracuje.
Koláč vložte do rúry rozohriatej na 180°C a pečte cca. 45 minút.
Nechajte vo forme vychladnúť.
0 komentárov k “Makový slivkový koláč”Pridajte vlastný →