HomeKysnuté s droždím Slivkový točený koláč

Slivkový točený koláč

Comments : 2 Posted in : Kysnuté s droždím, Makové, Ovocné, Recepty, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , ,

O kombináciách maku a sliviek som už popísala a sú to suroviny, ktoré dokážu vždy prekvapiť a chutia každému. Klasický slivkový koláč s makom na tenkom kysnutom ceste ostane jedničkou, ale sú variácie, ktorým sa ja vždy poteším. Kupujem si časopis Apetit, zaujali ma v ňom recepty na sladké so slivkami a keď som videla Hadí koláč bolo rozhodnuté… je krásny a obsahuje všetko to čo rada jem.
makovyhad-1A tak sa zase naplnila  naša kuchyňa makovo-slivkovou vôňou a moja dušička bola spokojná.  Na prípravu som použila špaldovú múku , domáci mak (vďaka Zuzka – Sju) a domáce slivky. Koláč je s kysnutého cesta, ale jeho príprava je tak jednoduchá, že sa netreba obávať, všetko spracujete v jednej miske. Odporúčam si predom pripraviť plnku, aby vychladla a aj slivky si nakrájajte. Ak máte malé slivky stačia polovičky, ja som mala veľmi veľké slivky, tak som si ich krájala na štvrťky. Nevadí, ak nemáte doma mandľové lupienky, nasekajte si vlašské orechy a koláč bude tiež chutiť výborne.
Tak poďme pripravovať, aby ste mali aj vy doma tú krásnu vôňu 🙂

Na plnku si pripravte:

  • 120 g mletého maku
  • 80 ml horúceho mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 50 g trstinového cukru
  • 2 polievkové lyžice rumu ( alebo brandy)
  • 2 polievkové lyžice domáceho slivkového lekváru

Postup:
Do horúceho mlieka nasypte mletý mak a cukor, dobre premiešajte, pridajte lekvár a rum a zmes nechajte vychladiť.
Pripravte si slivky, mandle ( resp. nasekané orechy).

Na cesto potrebujete:

  • 350 g hladkej špaldovej múky
  • štipku soli
  • 2 čajové lyžičky sušeného droždia ( alebo 20g čerstvého)
  • 50 g trstinového cukru
  • 150 ml teplého mlieka
  • 100 g roztopeného  masla ( nie horúce)
  • 1 celé vajce + 1 žĺtok

Postup:
Do misy preosejte múku, pridajte soľ, trstinový cukor, sušené droždie, všetko dobre premiešajte. Pridajte vo vlažnom  mlieku rozšľahané vajce a žĺtok a roztopené vychladené maslo. Spracujte cesto varechou a potom ho rukou trochu vypracujte, zakryte misu a nechajte 1 hodinu kysnúť.

Po vykysnutí rozvaľkajte cesto na pracovnej doske na obdĺžnik 30 x 40 cm a rozdeľte ho pozdĺžne  na tri pásy. Na každý pás naneste makovú plnku a jednotlivé pásy stočte, aby vám plnka ostala v strede rolky.
Okrúhlu formu vymastite maslom a stočte do nej pripravené makové rolky do tvaru špirály. Medzi rolkami nechajte priestor, do ktorého dajte husto vedľa seba pripravené slivky (podľa obrázku).
Posypte mandľami, alebo orechmi ( len slivky). Pečte v rúre na 170°C cca 50-60 minút. Pred ukončením pečenia natrite cesto maslom.
Koláč krájajte vychladnutý.
makovyhad-2

2komentáre

2 thoughts

  • Andrea
    28 júla, 2018 at 8:06 pm

    Fantastické cesto! Použiteľné aj ako klasická verzia “na plech” s posypkou – skúšala som so slivkami aj čučoriedkami.

    • Jarka Máťošová
      28 júla, 2018 at 8:23 pm

      Áno, je to univerzálne cesto, ďakujem 🙂 Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.