Hneď na úvod priznávam, že je to hriešne dobrá torta, neuveriteľne dobrá. (Toto mi k nej napísala kamarátka, ktorá si ju objednala :))
Keďže je náročná na suroviny (odporúčam kvalitné suroviny) a je plná kalórií je určená na výnimočné príležitosti. A to, ktoré sú pre vás výnimočné už nechám na vaše rozhodnutie, ale určite si sebe a vašim blízkym aspoň raz doprajte čokoládový sen.
Pri takejto torte nerátame kalórie a všetci kritici nech radšej nečítajú tento recept a vyhľadajú si niečo ľahšie, aj takých receptov mám dostatok 😉
Recept som zozbierala z časopisov a kombinovala podľa svojej predstavy, znížila som množstvo cukru a tu je výsledok:
Na korpus (priemer 24-26 cm) budete potrebovať:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 5 vajec
- 200 g dobrého masla
- 20 g holandského kakaa
- 160 g trstinového cukru
- 1 ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 250 g kvalitnej horkej čokolády
- malá silná káva 🙂 – do korpusu, ale ak máte radi kávičku, urobte si jednu aj pre seba
Postup:
Zmiešajte suché suroviny. Čokoládu spolu s maslom rozpustite nad parou. Uvarte si malú silnú kávu. Oddeľte žĺtky od bielkov.
Bielky šľahajte a keď začne hmota hustnúť postupne všľahávajte všetok cukor. Do rozpustenej čokolády s maslom vlejte horúcu kávu, premiešajte a po jednom zašľahávajte žĺtky.
Do tejto tekutej masy pomaly zamiešajte sneh z bielkov a cukru a na záver vmiešajte suchú zmes. Cesto vložte do tortovej formy, ktorú ste vystlali papierom na pečenie.
Pečte pri teplote 170°C cca. 40-45 minút.
Príprava krému:
Osvedčil sa mi recept mojej mami na varený krém a preto som si ho prispôsobila a takto si ho aj vy pripravíte.
Budete potrebovať:
- 6 veľkých domácich vajec
- 200 g trstinového cukru
- 170 g horkej kvalitnej čokolády
- 500 g domáceho masla
Postup:
Celé vajcia, cukor a nalámanú čokoládu dajte do misky, premiešajte a dajte nad paru. Ručným šľahačom šľahajte na najmenších obrátkach 20 minút. Nemusíte nepretržite šľahať, ale dozrite, aby sa vám krém neprichytil na dno misky. Takto uvarený krém nechajte vychladiť (ja si ho pripravujem deň vopred ak je možnosť).
Krém chladnutím ešte zhustne. Vychladnutý krém po lyžiciach pridávajte do rozšľahaného masla. Obidve zložky majú mať rovnakú teplotu, preto si maslo vyberám večer a nechávam s krémom v jednej miestnosti. Získate nadýchaný jemný krém, ktorý keď vám náhodou ostane môžete zmraziť a použiť neskôr.
Tortový korpus rozrežte na tri diely, spodný natrite džemom (ja som použila brusnice, ale dobré sú aj ríbezle)
Dajte prvú vrstvu krému, priložte druhú časť a znovu dajte džem a krém.
Prikryte tretím dielom a celú tortu potiahnite krémom. Dajte do chladničky stuhnúť.
Poleva – robila som ganache z čokolády a smotany.
Budete potrebovať:
- 150 ml šľahačkovej smotany min. 33%
- 150 g horkej čokolády
Smotanu rozohrejte v hrnci (nesmie sa variť) odložte a dajte do nej nalámanú čokoládu a miešajte kým sa neroztopí. Vymiešajte krém. Po okrajoch torty si lyžičkou nanášajte tekutý krém tak, aby mohol trochu stekať po bokoch torty. Keď urobíte celý okruh torty natrite krém na povrch torty.
Ak vám krém zhustol pridajte trochu smotany.
Tortu môžete potiahnuť aj vašim obľúbeným spôsobom. Ja mám rada „ neuhladený“ výzor torty.
Čokoládové stružlinky:
To bola pre mňa ďalšia výzva a veľmi sa mi výsledok páčil a aj tá jednoduchosť prípravy.
A ako na to:
Rozpustite si nad parou 50-80 g kvalitnej čokolády. Čokoládu vylejte na pečiaci papier, mierne rozotrite a prikryte druhým pečiacim papierom a čokoládu takto na tenúčko rozotierajte od stredu do strán.
Robí sa to dobre, len buďte trpezlivý. Keď máte čokoládu medzi papiermi tenko rozotretú zrolujte papier na tenkú rolku a vložte aspoň na hodinu do chladničky. Pred ozdobením torty papier pomaly odstraňujte a čokoládová rolka bude pukať a vytvoria sa vám krásne stružlinky a úlomky na ozdobu. Zostatok čokolády môžete ešte použiť.
Dobrý deň, vo Vašom navode na prípravu plnky chyba kedy dávate maslo. A mňa by to zaujímalo či rozpustíte s čokoládov alebo hmotu ešte potom zmiešate s maslom?
Za odpoveď ďakujem! 🙂
Dobrý deň, v texte je napísané, že uvarený vychladený krém zašľahávame do masla, obe hmoty majú mať rovnakú teplotu.
Pekný deň Vám želám 🙂 Jarka
Dobrý deň, myslíte, že by šlo špaldovú múku nahradiť mandľovou? Ďakujem.
Dobrý deň, myslím si, že by to bolo v poriadku, ale neskúšala som to v tomto recepte. Ak chcete mandľový korpus ( bezlepkový) môžete použiť
recept z mandľovo – čokoládovej likérovej torty https://www.jarkapecie.sk/?p=1090.
Dobry den,
chcem sa Vam velmi pekne podakovat za perfektnu a skutocne vybornu cokoladovu tortu, ktora bude uz nasou oblubenou od momentu, kedy sme ju ochutnali.
Korpusy som pokropila rumom a natrela teplym ribizlovym lekvarom. Tortu som dozdobila este aj struzlinami z bielej cokolady.
Dakujem Vam za fantasticku inspiraciu 🙂
Ďakujem za krásnu reakciu, veľmi sa tomu teším a želám vám veľa príjemných momentov aj s touto tortou. Jarka
Dobrý deň, chcem sa spýtať či by vadilo použiť namiesto hladkej špaldovej múky obýčajnú hladkú múku.
Ďakujem.
Dobrý deň, nebude to vôbec vadiť a torta Vám bude určite chutiť 🙂 Jarka
Ďakujem, torta sa vydarila a bola od manželíka pochvala
Dobrý deň, potešila som sa Vašej správe, som rada, že sa vydarila torta a chutila. Ďakujem 🙂
Dobrý deň, myslíte že by šlo džem nahradiť pomarančovou marmeládou? Chuť sa určite výrazne zmení, ale či sa to hodí k tomu krému a korpusu. Ďakujem.
Dobrý deň, nahradiť môžete, ale pomarančová marmeláda má špecifickú chuť a nie každý ju má v obľube. Marhuľový džem by sa mi viac hodil, ale je to vec chutí. 🙂
Jedine palec hore torta sa mi síce velmi zle presúvala a praskala,ale nakoniec som ju už nejako pozliepala 😀 krém taktiež úplne úžasný,na druhý deň krásne stuhol,tak som naň dala čokoládu až tesne pred podávaním. Všetkým velmi chutil,takže tuto tortu odporúčam spraviť všetkým 🙂
Ďakujem za spätnú väzbu a teším sa, že sa torta vydarila a hlavne, že chutila.
Ste šikovná 🙂 Jarka
dakujem za recept, kolacik je super, no velmi sladky, a to som dala o polovicu menej cukru, hlavne ta plnka, odporucam este prisypat kakao, ale to je vec chuti, jedno poschodie som dala maliny, uzasna kombinacia,
Dobry den robila som korpus na tu tortu isla som ju rozkrajat a cela sa mi rostrusila neviem preco
Dobrý deň Danka, neviem Vám povedať čo sa stalo, pri pečení je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú výsledok. Mrzí ma to o to viac, že torta patrí medzi najobľúbenejšie a najčastejšie u mňa pripravované. Jarka
Mne tiež
Skúšala som upiecť a presne som postupovala. Žiaľ korpus sa mrvil, vôbec sa nedal nadvihnúť po rizrezani.
Či robím zle?
Dobrý deň, tento čokoládový korpus je veľmi hutný tým, že je tam pomerne veľa masla, vajec a čokolády. Pečiem ho deň pred plnením,
vychladnutý zabalím opatrne do potravinárskej fólie a nechám pri izbovej teplote do ďalšieho dňa. Konzistencia je iná ako piškótové cesto.
JM