Čokoládovo – baklažánové brownie

Ak vás názov  prekvapil, tak ste na tom presne ako ja 🙂 Dostala som vytúženú knihu Soulful Baker a pri jej prvom prezeraní a čítaní ma tento zákusok natoľko zaujal, že som ho musela upiecť.
Pečiem často s cviklou, cuketou, mrkvou a aj s paštrnákom, ale baklažán mal teraz premiéru.

A teším sa tomu, lebo je to lahodná delikatesa, aj keď ja zrovna brownie nemusím jesť často, je lahodný a veľmi chutný.
Odporúčam znížiť dávku cukru oproti pôvodnému receptu na 80 g a použiť naozaj kvalitnú čokoládu.
Ja som použila polovicu 70% a doplnila som ju 40 % horkou čokoládou.
Po upečení nechajte koláčik vychladnúť. Správne upečené brownie je vo vnútri mierne vlhké, ale to už určite viete 🙂

Budete potrebovať (formu 26 x 21 cm):

  • 1 kg baklažánu (3 menšie kusy, alebo 2 veľké)
  • 200 g kvalitnej čokolády (min. 55 %)
  • 80 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 g masla
  • 150 g mletých mandlí
  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Postup:
Baklažán umyte, osušte kuchynskou utierkou, vidličkou ho na viacerých miestach popichajte. Poukladajte ich na pečiací papier a pri teplote 200°C pečte asi 45 minút. Povrch baklažánov bude scvrknutý a hnedý.
Nechajte ich chvíľu vychladnúť, potom ich rozrežte na polovice a vyberte lyžicou vnútro. Vložte ho do cedidla a nechajte aspoň hodinu odkvapkať.
Môžete aj mierne vytlačiť tekutinu lyžicou.
Rozmixujte dužinu na kašu.
Čokoládu polámte na kúsky a spolu s pokrájaným studeným maslom ju vložte do hrnca a vo vodnom kúpeli nechajte rozpustiť.
Hmota má byť hladká a lesklá.
Po miernom vychladnutí vmiešajte do čokoládovej hmoty rozmixovaný baklažán.
Vajcia a cukor šľahajte v  šľahači na vyšších obrátkach, aby vznikla hustá takmer biela hmota.
Do vaječnej hmoty vmiešajte mleté mandle so soľou.
Na záver pridajte čokoládovú hmotu.
Všetko vmiešavajte jemne, aby ostalo cesto nadýchané. (bublinkaté)
Takto pripravené cesto vlejte do formy, ktorej spodok ste vyložili papierom na pečenie a boky môžete potrieť maslom.
Pečte pri teplote 160°C asi 45 minút.
Urobte skúšku drevennou špajľou, ktorá by po vytiahnutí mala byť relatívne čistá.
Správne brownie je vo vnútri aj po upečení vlhké.

0 komentárov k “Čokoládovo – baklažánové browniePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.