Jablkové pité

Tento ovocný koláč ja radím medzi zákusky I. triedy 🙂 Viem, že každá rodina má svoj recept po babičke a pečie ho podľa toho.
Jedla som už množstvo druhov tohoto jednoduchého koláčika a líšili sa len drobnosťami (orechy, hrozienka, škorica, použitý tuk…)
Ja recept po babičke nepoužívam, lebo bol veľmi jednoduchý a na môj vkus drobivý a tak som si časom stvorila z viacerých receptov tento a pečiem ho už dlhé roky.

Doma sme ho piekli hlavne v zime, mali sme vždy bohatú zásobu strúhaných jabĺk v pohároch a tak aj príprava bola jednoduchá.
Nepoužívam hrozienka, brusnice a pridávam len na spodný plát mleté orechy resp. mandle a mletú škoricu.
Cesto mi najviac chutí s pravým maslom, aj keď cesto s bravčovou masťou je tiež chutné a recepty s ním som našla v starých rakúskych knižkách.
Koláč môžete piecť na plechu, ale aj v okrúhlej forme je pekný.

Na cesto budete potrebovať (na plech):

  • 450 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 4 – 5 PL hustej kyslej smotany
  • 1 čl prášku do pečiva bez fosfátov
  • štipku soli

Postup:
Zmiešajte preosiatu múku, soľ, trstinový cukor a prášok do pečiva v mise.
Pridajte na kocky nakrájané maslo a prstami vytvorte drobenku.
Do drobenky dajte tri žĺtky, vanilkový extrakt a tri polievkové lyžice hustej kyslej smotany.
Spracujte cesto, ak je ešte drobivé pridajte lyžicu smotany.
S cestom pracujte rýchlo, netreba ho dlho miesiť, len aby bolo pekne spojené.
Rozdeľte ho na dve časti a prikryté fóliou ho nechajte v chlade.

Na náplň budete potrebovať:

  • 1,5 kg strúhaných jabĺk (vytlačte z nich šťavu)
  • mletú škoricu
  • 4 PL mletých mandlí (resp. orechov)
  • cukor do náplne nepoužívam, ale záleží na chuti vašich jabĺk

Postup:
Jednu časť cesta rozvaľkajte na pečiacom papieri na hrúbku cca 1/2 až 3/4 cm, preložte ho aj s papierom na plech, zarovnajte okraje, popichajte ho vidličkou.
Posypte jemne mletou škoricou a mletými mandľami. Na takto pripravený plát rozdeľte strúhané jablká, z ktorých ste rukami vytlačili šťavu.
Jablká zarovnajte a môžete ich ešte jemne posypať mletou škoricou.
Druhú časť cesta rovnako rozvaľkajte na veľkosť plechu a pomocou papiera ju preneste na jablká.
Stiahnite papier, zarovnajte okraje a popichajte vidličkou.
Pečte pri 180°C cca 40 minút. Nechajte vychladiť pre krájaním.
Vydržte to 🙂

0 komentárov k “Jablkové pitéPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.