Tieto chrumkavé svieže tartaletky si obľúbite. Je to letný dezert bez krému. Višne sú príjemne kyselkavé a mandľová posýpka krásne chrumká spolu s jemným krehkým bezlepkovým cestom. Cesto s jednodruhových bezlepkových múk sa dá dobre spracovať a v chladničke ho môžete skladovať 2-3 dni.
Ak nemáte višne použite akékoľvek iné ovocie – čerešne, marhule, broskyne. Už som ich pripravovala aj z višňového kompótu, ale priznávam, že lepšie mi chutia s čerstvým ovocím. Namiesto tartaletkových formičiek môžete piecť v okrúhlej, alebo hranatej forme.
Je však praktické keď má forma odnímateľné dno, cesto je ozaj krehké.
Budete potrebovať ( 8 tartaletiek, alebo okrúhla forma):
- 130 g ryžovej hladkej múky
- 50 g kukuričnej múky
- 50 g mletých mandlí mandľovej múky)
- 40 g pohánkovej múky
- 25 g zemiakového škrobu ( Solamyl )
- 1 čl guarovej gumy ( alebo xanthan)
- 70 g trstinového mletého cukru
- 110 g vychladeného masla
- 1 vajce + 1 žĺtok
- štipka soli
- 1 PL studenej vody
Postup:
Všetky suroviny spracujte na kompaktné cesto, zabaľte ho do fólie a nechajte v chlade.
Náplň:
400 g višní vykôstkujte, dajte ich do hrnca, pridajte 60 g trstinového cukru a pomaly ohrievajte aby pustili šťavu. Nemajú byť rozvarené.
V troške vody rozmiešajte jednu polievkovú lyžicu Solamylu a vlejte zmes do višní, nechajte prevariť, zmes stuhne. Ovocnú zmes nechajte v miske vychladiť.
Posýpka:
1 žĺtok vymiešajte so 70 g trstinového cukru, pridajte 20 g Solamylu a jednu polievkovú lyžicu čerstvej smotany. Do tejto zmesi pridajte
cca 70 – 100 g mandľových lupienkov.
Pripravené cesto upravte do formičiek ( formy), dno popichajte vidličkou. Rúru predhrejte na 180°C.
Na cesto do formičiek rozdeľte pripravené višne a na povrch rozdeľte pripravenú mandľovú zmes.
Pečte cca 20 minút.
Ďakujem za tento recept, robím ho v bezlaktózovej verzii a je úžasný.