Bublanina s ríbezľami – bez lepku

Bublanina je pre mňa prázdninový letný  koláč plný drobného ovocia. Najradšej s ríbezľami, čerešňami, višňami, ale aj kombinácie s marhuľami, černicami, egrešmi a už aj broskyne som kombinovala. Jednoduché cesto, bez zbytočného tuku a krémov, rýchlo pripravené.
Pečiem ju najčastejšie na celý plech, ale aj v okrúhlej forme vynikne. Doprajte si k nej pri slávnostnej príležitosti kopček dobrej vanilkovej zmrzliny 🙂

Dlho som chcela cesto na bublaninu v bezlepkovej verzii a keďže nepečiem z hotových priemyselne pripravených zmesí bolo to obdobie hľadania a skúšok.
Tieto suroviny vám vystačia na menší plech ( 22 x 28 cm), pre mňa je optimálna výška upečenej bublaniny 3 cm a musí byť riadna porcia ovocia, aby som nejedla len cesto.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 70 g ryžovej hladkej múky
  • 50 g kukuričnej múky
  • 30 g pohánkovej múky
  • 100 g trstinového cukru ( mletého)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • kôru z jedného bio citróna
  • 2 čl bezfosfátového prášku do pečiva
  • 0,5 dl kokosového tuku ( oleja, ghee)
  • 0,5 dl mlieka
  • ovocie ( ríbezle 400 g)

Príprava:
V jednej mise zmiešajte múky, soľ a prášok do pečiva. Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh.
Trstinový cukor (môžete si ho pomlieť na kávovom mlynčeku) vyšľahajte spolu so žĺtkami a vanilkovým extraktom do hustej peny.
Pridajte kôru z bio citróna, mlieko, olej a zamiešajte. Striedavo do tejto hmoty vmiešavajte suchú zmes a vyšľahané bielka.
Cesto rozotrite na plech. Ten môžete vymastiť tukom a posypať ryžovou múkou, ale stačí aj papier na pečenie.
Na rozotreté cesto dajte umyté odkvapkané ovocie.
Bublaninu pečte pri teplote 170°C asi 20 minút.
Drevenou špajľou urobte test v strede plechu , ak sa na špajľu nenalepí cesto je upečená.
Samozrejme môžete bublaninu pocukrovať ja som si už odvykla 🙂

2 komentáre k “Bublanina s ríbezľami – bez lepkuPridajte vlastný →

    1. Dobrý deň, mlieko a aj olej po 0,5dl. Nie je to dávka na veľký plech, ak by sa vám cesto zdalo tuhé pridajte trochu mlieka. Nech sa Vám darí, Jarka

Napísať odpoveď pre Katarina Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.