Linecké keksy – bez lepku

Mám veľmi rada linecké pečivo a nepotrebujem k tomu Vianoce 🙂
Spojenie chrumkavého, maslom prevoňaného keksíka a kyslastého džemu je niečo výnimočné. Už roky nekupujem v obchode keksy a občas si ich doma upečiem a skladujem ich v dóze. Jeden kúsok k čajíku, alebo ku kávičke uspokojí moju potrebu jesť koláčik a moje keksíky neobsahujú nič naviac. Pri ich príprave používam základné potraviny a zbytočne ich nekomplikujem. V jednoduchosti je krása a chuť.

Toto bezlepkové cesto je z jednodruhových bezlepkových produktov, ale je s použitím guarovej gumy, ktorú používam na spojenie cesta do žiadanej hmoty. Keďže neobsahuje pridané škrobové múčky, sú keksy chrumkavé a chutia výborne.
Z tejto dávky som upiekla 16 veľkých zlepených srdiečok .

Budete potrebovať:

  • 60 g pohánkovej múky
  • 60 g ryžovej hladkej múky
  • 80 g kokosovej múky
  • 70 g trstinového cukru
  • 130 g masla
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 1 čl guarovej gumy

Príprava:
Zmiešajte v mise múky, mletý trstinový cukor, guarovú gumu, pridajte studené na kúsky pokrájané maslo a vypracujte drobenku.
Potom pridajte rozšľahané vajíčko so žĺtkom a vytvorte kompaktné cesto.
Ak sa vám aj po čase drobí pridajte lyžičku studenej vody a znovu prepracujte.
Cesto nechajte v chlade zabalené vo fólii aspoň 2 hodiny, môže byť aj cez noc.
Pred pečením vyberte cesto z chladničky, nechajte trochu „povoliť“ a ešte ho rukami prepracujte.
Medzi dvoma fóliami (ja používam papier na pečenie) ho rozvaľkajte na 3-4 mm a vykrajujte ľubovolné tvary.
Pečte pri 170°C cca. 8-10 minút.
Bezlepkové cesto vyžaduje nižšiu teplotu, rýchlejšie tmavne. Takže si ho sledujte, aby sa vám nespálilo. 😉
Upečené keksy opatrne preložte na mriežku a nechajte úplne vychladiť.
Skladujte v uzatvorenej nádobe.

2 komentáre k “Linecké keksy – bez lepkuPridajte vlastný →

  1. Dobry den, mozem prosim namiesto guarovej gumy pouzit psylium? Resp. keby som g.gumu uplne vynechala tak by sa cesto velmi rozpadalo?

    1. Dobrý deň, nie so presvedčená, že by takáto zámena fungovala. Psyllium v ceste viaže vodu ( tekutinu )a zabezpečuje vlhksť cesta. Guarová guma pomáha spojiť bezlepkové múky.
      Nahradiť ju môžete xanthanom. Neskúšala som so škrobom ( kukuričným, zemiakovým alebo teffovou múčkou). Jarka

Napísať odpoveď pre Jarka Máťošová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.