Crumble s rebarborou a jahodami – bez lepku

Na jar sa veľmi teším na prvé stonky voňavej rebarbory. Táto zelenina má veľmi krátku sezónu a preto sa vždy snažím užiť si ju čo najviac.
Skúšali ste už pečený rebarborový džem ? Ak nie tu je link  a verím, že si ho obľúbite: https://www.jarkapecie.sk/?p=564
Najčastejšie pečieme s rebarborou bublaninu, ale aj špaldový mrežovník je veľmi chutný a efektný koláč https://www.jarkapecie.sk/?p=459.

Predĺžený májový víkend využívame na odložené návštevy rodiny a stretnutia s priateľmi a ak nemáte upečenú sladkosť nič to, pripravte chrumkavé crumble a potešíte hostí 🙂
V stánku s drobným ovocím pred nákupným centrom ponúkali voňavé maďarské jahody a moje rozhodnutie urobiť rebarborovo – jahodový crumble bolo na svete. Rebarboru som dostala doma z maminej záhrady.
Pripravila som ho v bezlepkovej forme, ale môžete ho urobiť aj s ovsenými vločkami.
Najviac chutí zapečená zmes ešte teplá. Príprava nie je zdĺhavá a ak si večer pripravíte ovocno – zeleninovú zmes a aj drobenku, potrebujete 20 minút na zapečenie a slávnostné raňajky sú na stole.
Ak náhodou niečo zostane môžete zmes dať aj do raňajkovej kaše 🙂
Ja som použila pekáčik 27x 17 cm, ale môžete zapekať aj menších zapekacích miskách  po porciách.

Budete potrebovať:

  • 500 g rebarbory
  • 250 g jahôd
  • 1PL kukuričného škrobu ( Maizena)
  • 4 PL javorového sirupu ( medu)
  • 1 čl vanilkového extrakt

Posýpka :

  • 4 PL pohánkových ( pšenových) vločiek
  • 4 PL mandľových lupienkov
  • 4 PL mletých mandlí
  • 1 PL trstinového ( kokosového) cukru
  • 2 PL javorového sirupu ( medu)
  • 4 PL pufovanej quinoi ( amaranth-u)
  • 4 PL kokosového oleja

Postup:
Rebarboru očistite a nakrájajte na 1-1,5 cm kúsky. Jahody  pokrájajte na rovnako veľké kúsky.
Dajte do misy, pridajte javorový sirup, vanilkový extrakt a škrob. Dobre jemne premiešajte a nechajte marinovať.
Na drobenku zmiešajte v jednej mise  vločky, lupienky, mleté mandle, cukor, pufovanú quinou.
Pridajte tekutý kokosový olej a sirup. Všetko spracujte / rukami) ako drobenku.
Do zapekacej  misy dajte ovocno-zeleninovú zmes a povrch posypte drobenkou.
Pečte pri 190°C cca 20 minút, kým nie je drobenka zapečená.
Hneď po dopečení sme fotografovali a ja som sa nevedela dočkať chvíle kedy sa pustím do tej voňavej dobroty.
Prečo som si to neupiekla už dávno ??? 🙂

1 komentár k “Crumble s rebarborou a jahodami – bez lepkuPridajte vlastný →

  1. Vynikajúce, nemala som jahody, tak som dala maliny a nenašli sa ani mandle, tak som dala o 4 PL viac vločiek a 4 PL kokosu. Myslím že toto bude skvelé vo viacerých obmenách a hlavne je to rýchle a veľké plus že aj bez laktózy a lepku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.