Home / bábovky / Mramorová bábovka
2 november, 2018

Mramorová bábovka

Posted in : bábovky, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , ,

Klasika medzi bábovkami 🙂 Pečie sa v každej domácnosti, v každej trochu inak, ale chutí najlepšie zo všetkých druhov.
Samozrejme nedám dopustiť na „moju“ likérovú bábovku, chutí mi aj jablková, tekvicová, citrónová s limoncello, kakaová, cícerová… ale mramorová je TOP.
Recept nie je náročný na suroviny a aj postup je veľmi jednoduchý, takže vhodný aj pre začiatočníkov v kuchyni.
Tento recept nevyžaduje oddeľovanie vaječných bielkov a šľahanie snehu a priznám sa že bábovka pripravená z celých vajec sa mne zdá vláčnejšia ako keď použijem sneh z bielkov.
Ale je to vec názoru, lebo chute máme ozaj veľmi rôzne 🙂

Budete potrebovať :

  • 4 vajcia ( vyložte ich z  chladničky aspoň hodinu pred prípravou)
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 100 ml oleja ( neutrálnej chuti)
  • 100 ml mlieka
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1/4 čl soli
  • 2 PL kvalitného kakaa
  • 70 g čokoládových kúskov
  • maslo a múka na formu

 

Príprava:
Formu na bábovku vymažte maslom a vysypte múkou. Pripravenú formu nechajte v chladničke.
V mixéri nechajte vyšľahať celé vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom. Keď je hmota hustá krémová pridajte olej, zašľahajte ho a potom pridajte mlieko a zamiešajte. Múku preosejte, zmiešajte ju so soľou a práškom do pečiva.
Múčnu zmes pridávajte postupne k vyšľahaným vajciam a dobre ju zapracujte.
Nešľahajte rýchlo, len ju varechou zamiešavajte, aby neostali suché hrudky.
Z pripraveného cesta odložte 1/3 do misky a do nej preosejte kakao a premiešajte. Do bielej hmoty vmiešajte čokoládové kúsky ( môžete ich aj vynechať).
Do pripravenej bábovkovej formy nalejte biele cesto s čokoládou a do neho rozdeľte kakaové cesto.
Drevenou špajľou trochu kakaové cesto zapracujte do bieleho. Ak máte radi viac kakaového cesta v bábovke upravte si pomer cesta podľa svojej chuti.
Do predhriatej rúry na 180°C vložte formu a pečte cca 50 – 55 minút.
Po 45 minútach urobte skúšku suchou drevenou špajľou, ak ostane suchá po zapichnutí do stredu cesta je bábovka upečená.
Upečenú bábovku nechajte po vybratí z rúry aspoň 10 minút oddýchnuť, priložte na ňu plytký tanier a opatrne ju otočte.
Ak ste dobre vymazali formu bábovka ostane neporušená na tanieri.
Prikryte ju obrúskom a nechajte celkom vychladiť.
Bábovku ozdobte horkou čokoládou, bielou čokoládou, alebo je len pocukrujte.
Mne chutí bez posypania cukrom a aj bez čokolády.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.