Rada pečiem bábovky a priznám sa, že sa mi aj daria 🙂 V chladničke sa „potulovala“ otvorená fľaška talianskeho likéru Limoncello a tak som si vyrobila recept na jeho využitie.
Postupovala som tak, že som šľahala celé vajcia, ale môžete si vajíčka oddeliť a šľahať žĺtky s cukrom a na záver zamiešať do cesta tuhý sneh z bielkov.
Výsledok bude tiež dobrý.
Pri pečení používam formu s nepriľnavým povrchom, ale aj tak ho vždy natriem maslom a vysypem múkou.
Budete potrebovať:
- 350 g hladkej špaldovej múky
- 180 g mletého trstinového cukru
- 180 ml rastlinného oleja ( neutrálna chuť)
- 150 ml likéru Limoncello
- 4 vajcia
- strúhaná kôra z jedného bio citróna
- 2 čl prášku do pečiva bez fosfátov
- 1/4 čl soli
- vanilkový extrakt
- čokoládové kúsky (voliteľné)
- brusnice (alebo hrozienka)
- citrónová poleva (voliteľné)
Postup:
Do misy na šľahanie dajte celé vajcia, vanilkový extrakt a mletý trstinový cukor a šľahajte do hustej peny.
Po častiach pridajte olej, dobre ho zapracujte a pridajte likér Limoncello.
V prípade, že ho nemáte môžete ho nahradiť šťavou z dvoch citrónov a mliekom, tak aby bolo množstvo spolu 180 ml.
Zmiešajte preosiatu špaldovú múku so soľou a práškom do pečiva a suchú zmes zapracujte do vyšľahanej vaječnej zmesi.
Na záver ručne primiešajte čokoládu a brusnice, ktoré ste predtým obalili v múke (pri pečení nepadnú na dno bábovky).
Bábovkovú formu dobre vymastite maslom a vysypte múkou.
Formu naplňte cestom, vrch zarovnajte a pečte 50 minút pri 180°C.
Pred dopečením si urobte skúšku špajľou, ktorá musí byť suchá po vytiahnutí z bábovky.
Ak vám povrch bábovky počas pečenia veľmi tmavne prikryte ho alobalom, alebo papierom na pečenie.
Po upečení nechajte bábovku na linke aspoň 10 minút, potom ju vyklopte na mriežku.
Pred podávaním nechajte bábovku riadne vychladiť.
Bábovku môžete podávať bez ozdoby, ale aj len pocukrovať, alebo poliať citrónovou polevou.
Chutí aj ozdobená bielou čokoládou.
1 komentár k “Citrónová bábovka – Limoncello”Pridajte vlastný →