Home / Hlavné / Makový slivkový koláč
19 august, 2018

Makový slivkový koláč

Posted in : Hlavné, makové, ovocné, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , ,

Slivky a mak veľmi dobre harmonizujú v koláčoch a takých receptov je veľmi veľa. Najčastejšie pečiem so slivkami  a kysnutým cestom, teraz už len kváskovým. Rôzne koláče na celý plech s posýpkami (drobenkou), plnené
buchty so slivkami, záviny s makom a slivkami, makový šťavnatý zákusok, slivkový točený koláč, kváskový slivkový s makovou drobenkou
Potrebovala som rýchly koláč, nie veľký na celý plech a keďže mi ostali slivky, rozhodla som sa pre trené cesto.
Do bublaniny sa mi totiž slivky veľmi nehodia.

Našla som trochu maku, zbytok marcipánu a o hodinku už rozvoniaval celý byť 🙂
Do okrúhlej formy budete potrebovať ( 26 cm):

  • 3 vajcia
  • 180 g špaldovej hladkej múky
  • 180 g masla
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôru z jedného citrónu
  • 60 g mletého maku
  • štipka soli
  • cca 600 g vykôstkovaných sliviek ( alebo iného ovocia)
  • 100 g marcipánu ( alebo orechov, klasickej drobenky…)

Príprava:
Maslo (vyberte ho skôr z chladničky, aby zmäklo) vyšľahajte do peny, postupne pridávajte trstinový cukor.
Keď je cukor rozpustený zašľahávajte po jednom vaječné žĺtky.
Pridajte strúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt.
Múku preosejte a zmiešajte ju s mletým makom. Môžete pridať 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva.
Z vaječných bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh.
Do žĺtkovej zmesi vmiešajte ( bez šľahania) striedavo múčnu zmes a sneh z bielkov.
Hotové cesto preložte do tortovej formy. Formu môžete vymastiť maslom a vysypať múkou, alebo vložte len na dno formy papier na pečenie.
Na povrch cesta husto naukladajte vykôstkované slivky ( môžete použiť akékoľvek iné ovocie) a povrch zastrúhajte marcipánom.
Marcipán si dávam krátko pred strúhaním do mrazničky, lepšie sa s ním pracuje.
Koláč vložte do rúry rozohriatej na 180°C a pečte cca. 45 minút.
Nechajte vo forme vychladnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.