Home / bez laktózy / Banánový chlebík
5 júl, 2018

Banánový chlebík

Comments : 2 Posted in : bez laktózy, Hlavné, ovocné, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , ,

Často mi ostanú banány , ktoré rýchlo dozrievajú na linke a tak som už párkrát skúšala recepty, podľa dobre vyzerajúcich fotografií.
Úprimne poviem, len fotografie boli vydarené a pár pokusov skončilo v koši.
Chcela som, aby chlebíček bol mierne sladký, voňavý, krásne nadýchaný a vnútri vláčny. A keďže som trpezlivá a nevzdávam sa, dnes sa podaril a som šťastná.
Tento recept nie je nič ťažkého a komplikovaného a predsa som nemala predtým úspech.
O to viac sa teraz teším a som vďačná aj za tie neúspešné pokusy, posúvajú ďalej a učia ma 🙂

Piekla som vo forme cca 20 cm.
Budete potrebovať:

  • 500 g zrelých banánov
  • 125 ml oleja (neutrálnej chuti)
  • 3 vajcia
  • 120 g trstinového cukru
  • 225 g hladkej špaldovej múky
  • 2 čl prášku do pečiva bez fosfátov
  • 2 čl mletej škorice
  • 1/2 č kardamonu ( môžete vynechať)


Príprava:
Ošúpte banány, jeden rozkrojte po dĺžke a odložte ho. Ostatné banány nakrájajte na kúsky.
Olej, cukor a celé vajcia vymiešajte ručne metličkou, pridajte nakrájané banány a dobre premiešajte.
Preosiatú múku zmiešajte s práškom do pečiva a škoricou ( kardamonom) a túto zmes vmiešajte k tekutej zložke.
Dobre premiešajte, aby v ceste neostala suchá  múka.
Cesto preložte do formy, ktorú ste predtým vyložili papierom na pečenie. Formu môžete aj vymazať maslom a posypať kokosom (múkou).
Cesto vo forme upravte a navrch položte rozkrojený banán.
Pečete pri teplote 180°C cca 1 hodinu.
Po upečení nechajte chlebíček trochu vychladiť vo forme a potom ho preložte na mriežku celkom vychladiť.
Podávajte s dobrým kyslastým džemom, alebo vanilkovou zmrzlinou, ako dezert.
Do cesta môžete pridať aj nasekané orechy podľa chuti.

2komentáre

2 thoughts on : Banánový chlebík

  • Gabika Svecova
    júl 6, 2018 at 10:11 am

    Jarka vdaka za dobre tipy.

    • Jarka Máťošová
      júl 6, 2018 at 10:22 am

      Ďakujem Gabika, pochutnajte si

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.