Home / kysnuté / Syrové slimáčiky
25 marec, 2018

Syrové slimáčiky

Posted in : kysnuté, Priležitosti, Slané pečivo, Veľká noc, Vianoce on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , ,

Často potrebujeme slané pečivko a priznám sa, že nie som nadšená pečivom z lístkového cesta. Mám radšej klasické slané cesto s dobrým maslom, alebo cesto s tvarohom.
Tieto slimáčiky sú po upečení pekne chrumkavé a chutia aj niekoľko dní, keď ich uchováte v dóze.
Vyberajte si dobrý syr s výraznejšou chuťou do cesta a povrch môžete sypať syrom, makom, sezamom, alebo orieškami.
Slimáčiky sa dajú plniť mletými škvarkami, tak že škvarky natriete na pripravené rozvaľkané kruhy a zatočíte do tvaru slimáčika.
Sú však viac mastné t.j. kalorické 🙂

Budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g polohrubej špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 60 g strúhaného syra
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 dl mlieka
  • 1 – 2 čl soli ( podľa chuti syra)



Postup:

Do mlieka rozmiešajte droždie. Múku so soľou premiešajte v mixéri, pridajte na kocky nakrájané tuhé maslo a vytvorte „mrveničku“.
Pridajte droždie v mlieku a strúhaný syr. Rýchlo spracujte cesto, preložte ho na pracovnú plochu a vytvarujte do valca.
Cesto rozdeľte na 6 dielov. Každý diel rozváľajte do tvaru kruhu, radielkom ho nakrájajte na 8 resp. 12 častí ( ako tortu).
Jednotlivé dieliky stáčajte z vonkajšej strany do stredu.
Slimáčiky poukladajte na plech, natrite ich rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypte syrom, alebo sézamom.
Pečte pri 190°C cca. 20-25 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.