Mramorový koláč s matcha čajom – bez lepku

Jednoduché koláče dokážu tiež zaujať a tento ma zaujal na blogu Foodlovin, ktorý rada čítam a nechám sa inšpirovať.
Mám rada jar, keď sa všetko okolo zazelenie a preto tento recept 🙂
Čaj matcha je unikátom medzi čajmi, má  presne určené pestovanie, spracovanie a aj odlišnú konzumáciu.
Tento čaj nie je fermentovaný, je neprifarbovaný, obsahuje veľa silných antioxidantov, jeho konzumácia upokojuje, zvyšuje sústredenia, zlepšuje náladu, ovplyvňuje pozitívne hladinu cukru v krvi, má vysoký obsah vlákniny a nulový glykemický index.
Pri nákupe dbajte na kvalitu, čo sa prejaví aj v pôvode produktu a jeho cene.
Pre svoju výraznú chuť a farbu sa používa aj pripečení  Spestrite svoj repertoár aj o túto surovinu.
Krásnu jar vám želám 🙂

Budete potrebovať: ( na cca. 18 – 20 cm formu )

  • 100 g mletých mandlí (orechov)
  • 90 g ryžovej múky
  • 60 g ovsených vločiek – mleté (bez lepku)
  • 50 g oleja (resp. kokosového tuku)
  • 50 ml mlieka (resp. rastlinného nápoja)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1/4 čl soli
  • 3 vajcia
  • 80 g trstinového cukru
  • 190 g bieleho jogurtu 3,5% (ak máte intoleranciu na laktózu, použite jogurt bez laktózy, alebo dobrý ovčí jogurt pri alergii na bielkovinu kravského mlieka)
  • 1,5 čl prášku do pečiva bez fosfátov
  • 2 PL prášku Matcha

Príprava:
Formu na pečenie vyložte namasteným papierom na pečenie.
Zmiešajte v jednej miske mleté mandle, ryžovú múku, mleté ovsené vločky, soľ, prášok do pečiva.
Oddeľte bielky od žĺtkov a z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. K žĺtkom pridajte cukor, vanilkový extrakt a vyšľahajte zmes do peny, pridajte olej, mlieko a biely jogurt a dobre všetko premiešajte.
Do tejto žĺtkovej zmesi pridajte po častiach pripravenú suchú zmes, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo a po častiach pridajte vyšľahaný sneh z bielkov.
Do malej misky dajte dve polievkové lyžice matcha čaju ( prášku) a pridajte 1 polievkovú lyžicu horúcej vody a premiešajte.
Ak je zmes hustá pridajte ešte trochu vody.
Z pripraveného cesta si oddeľte jednu tretinu a do nej vmiešajte pripravenú zmes s matcha čajom, dobre zľahka premiešajte.
Na dno formy dajte pár naberačiek bieleho cesta, pokračujte zeleným cestom a striedajte vrstvy. Ja som zafarbila polovicu cesta na zeleno a preto je môj koláč viacvrstvový.
Povrch zarovnajte a špajdľou párkrát krúživým pohybom prejdite cestom, aby ste vytvorili mramorovanie.
Pečte pri teplote 180°C cca 45 – 50 minút. Koláč je upečený keď zapichnete do stredu  špajdľu a vytiahnete ju suchú.
Koláč môžete poliať citrónovou polevou, čokoládou, alebo aj citrónovým mascarpone krémom.

0 komentárov k “Mramorový koláč s matcha čajom – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.