Pečené jesenné jablká

Sľúbila som ďalšie jablkové recepty 🙂
Pečené jablká sú symbolom jesene, oberačiek a spracovania úrody jabĺk. Včera v Starej tržnici sme si kúpili od stáleho predajcu krásne domáce jablká, ktoré nás zaujali svojim sfarbením, ale hlavne svojou vôňou 🙂
To sa v obchode tak často nestane, aby vás pritiahla vôňa jabĺk. Pár jabĺčok rozvoňalo celú kuchyňu a už večer som sa tešila na dnešný dezert. Oplatí sa jednu nedeľu nepripravovať koláč a urobiť si tento dezert.
Dostupné suroviny, jednoduchá príprava a 15-20 minút pečenia. Pečené jablká môžete doplniť vanilkovým pudingom, ak je teplo hodí sa aj kvalitná vanilková zmrzlina 🙂

pecenejablka-5
Čím naplníte jablká?
Použite suroviny, ktoré máte v obľube, ale oplatí sa aj experimentovať.
Vhodné sú kombinácie rôznych orechov, mandlí, kokosu, marcipánu, sušeného ovocia, škorice, dobrého džemu.

Ja som použila dnes:

  • hrsť na hrubšie sekaných vlašských orechov
  • 8 ks sušených datlí
  • 2 lyžice marhuľového džemu7
  • čajovú lyžičku citrónovej šťavy

Postup:
Orechy a datle som rozmixovala, pridala som šťavu z citrónu a džem, všetko som dobre zmiešala.
Z jabĺčok som vykrojila jadrovník a naplnila som ich orechovou plnkou.
Zapekaciu nádobu (pekáčik) som jemne natrela maslom, na dno som položila dva plátky citrónu, dva kusy badiánu, pár klinčekov a kúsok celej škorice.
Do  toho som posadila naplnené jabĺčka, priliala som pol decilitra vody a vložila do rozohriatej rúry na 200°C.
Jabĺčka som piekla 20 minút (záleží od odrody jabĺk. )
Puding som nestihla variť a už boli prázdne tanieriky 🙂
Nádherný dezert, ktorý dokáže pohladiť na duši ♥
V jednoduchosti je krása 🙂

pecenejablka-1

0 komentárov k “Pečené jesenné jablkáPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.