Broskyňový koláč

Stromy broskýň  v záhrade sú plné nádherných červeno – oranžových plodov a dozrievajú zo dňa na deň.
Po marhuliach ďalšie oranžové ovocie, ktoré si svojou chuťou podmaní každého. Pamätám si na chuť dozrievajúcich broskýň v Bulharsku na letnej praxi – jedli sme ich denne veľké množstvá a neprejedli sme sa ich.
BroskynovyKolac-1
Dnes máme doma nádhernú broskyňu, ktorá nás obdaruje každý rok voňavými a šťavnatými plodmi.
V minulosti sme robili kompót, ale už ho nemá kto konzumovať, tak si radšej doprajeme denne čerstvé plody a z tých, ktoré už „otvorili“ osi a včielky uvaríme chutný džem.
Pri varení džemu pridávame len minimum trstinového cukru, celú škoricu, struk vanilky a aj hviezdičku badiánu.
Chutí aj s mandľami, či zázvorom.
Ak máte veľkú úrodu uvarte si broskyňové pyré a vaše raňajkové vločky, alebo lievance budú mať zase inú chuť.
Na pečenie sú vhodné tvrdšie broskyne a sú vhodné do rôznych tvarohových koláčov, kysnutých s rôznymi posýpkami, vhodné sú do ovocných plniek rolád, alebo do bublaniny, bábovky, alebo trených koláčov.
Tento recept je jednoduchý, z pôvodného som si upravila len cukor a vybrala som si špaldovú múku.
Ak chcete mať koláč tenší upečte si ho na plechu, alebo robte z 2/3 dávky.

Budete potrebovať:

  • 4 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • kôra z 1/2 bio citrónu
  • 100 ml kvalitného neutrálneho oleja
  • 230 g polohrubej špaldovej múky
  • 1/2 čl kypriaceho prášku bezfosfátov
  • 100 ml rastlinného mlieka ( môže byť aj klasické mieko)
  • broskyne ( 6-8 kusov, alebo veľká plechovka)

Príprava:
V mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom do peny, pridajte olej, citrónovú kôru a vmiešajte múku spolu s kypriacim práškom. Dobre premiešajte a pridajte aj mlieko.
Polovicu olúpaných broskýň nakrájajte na drobno a vmiešajte do cesta. Tortovú formu vyložte papierom na pečenie a naplňte ju cestom, povrch urovnajte. Druhú polovicu broskýň nakrájajte na hrubšie plátky a uložte ich na povrch cesta.
Pečte pri teplote 180°C  cca. 50 – 60 minút. Koláč krájajte po vychladnutí.
Povrch koláču môžete natrieť s broskyňovým pyré. Pripravíte ho tak, že mäkké plody broskýň nakrájate na drobno, pridáte lyžicu trstinového cukru, trochu citrónovej šťavy  a rozvaríte.
Na záver rozmixujte ponorným mixérom.
BroskynovyKolac-6

0 komentárov k “Broskyňový koláčPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.