Nemecký ríbezľový koláč – bez lepku

Dlhší čas som žila v Nemecku a v Rakúsku a kuchyňa týchto štátov mi veľmi vyhovuje. Mala som možnosť získať pár rodinných receptov na koláče, ktoré sa vždy popoludní podávajú ku káve. Fascinovali ma tieto zvyky.
Aj u nás doma sme piekli koláče, ale konzumácia bola rozdielna.  Kým v Nemecku či Rakúsku si naservírujú na tanierik porciu koláčika u nás na servíruje koláč na tácke a každý si zoberie na koľko má chuť a prázdna tácka je dôkazom, že chutilo.
NemeckyRibezlovy-1
Najčastejšie sme piekli tenké kysnuté ovocné koláče, alebo ovocné koláče z krehkého cesta. Krémové zákusky sa doma nepiekli. Ovocie sme využívali hlavne sezónne zo záhrady alebo tržnice.
Začali nám dozrievať ríbezle tak som si spomenula na tento ríbezľový koláč, ktorý je trochu slávnostnejší, aj keď príprava je jednoduchá.
Piekla som ho už viackrát z klasického krehkého cesta, ale dnes som ho nahradila prirodzene bezlepkovým cestom, aby aj celiatici mali možnosť ochutnať niečo nové.
Krehké bezlepkové cesto som si dnes namiešala z múk, ktoré boli v potravinovej skrinke a tak trochu som improvizovala.
Oplatilo sa 🙂 – je senzačný a pokojne ho môžete podávať pri slávnostnej príležitosti, budú vás obdivovať:-)

Budete potrebovať do okrúhlej formy:
Krehké cesto:

  • 100 g pohánkovej múky jemnej
  • 100 g cirokovej múky
  • 70 g ryžovej múky jemnej
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 90 g trstinového cukru
  • 140 g masla
  • 1 celé vajce
  • 1 žĺtok
  • 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • kôra z 1/2 citróna
  • štipku soli

Postup:
Všetky suroviny spracujte a nechajte vo fólii aspoň 30 minút v chlade. Dno formy vysteľte papierom na pečenie a roztlačte rovnomerne cesto, tak aby ste vytvorili 3 cm okraj po bokoch formy. Cesto vidličkou popichajte a pečte pri teplote 200°C cca 10 minút.

Plnka:

  • 3 vajcia
  • 90 g trstinového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 500 g očistených ríbezlí

Postup:
Z bielkov a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Žĺtky šľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom  do peny, pridajte mleté orechy a zľahka vmiešajte sneh z bielkov. Na záver jemne vmiešajte ríbezle. Touto plnkou naplňte predpečené krehké cesto a pečte pri teplote 200°C ešte 35 -45 minút. Koláč pred krájaním nechajte úplne vychladiť.
NemeckyRibezlovy-3

0 komentárov k “Nemecký ríbezľový koláč – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.