HomeBez laktózy Donutky bez lepku aj laktózy

Donutky bez lepku aj laktózy

Comments : 5 Posted in : Bez laktózy, Bez lepku, Čokoládové, Darčeky z kuchyne, Dezerty, Orechové, Recepty, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , ,

Tieto chutné donutky sme dnes (2.4.2016) piekli na kurze bezlepkového pečenia a mali úspech. Piekla som ich už viackrát a vždy zmizli zo stola rýchlosťou svetla 🙂
Chutia aj bez polevy, ale čokoládová poleva im dodá slávnostný vzhľad a ešte lepšiu chuť – to mi čokoholici vieme 🙂
Pečiem ich v silikónovej forme, sú to mini donutky, lebo formu na veľké klasické sa mi ešte nepodarilo kúpiť, ale pracujem na tom.
Páči sa mi, že nie sú vyprážané, nie sú mastné a nahradia nielen dezert, ale sú vhodné aj na desiatu do školy.
Múka z quinoy má dobré výživové hodnoty a je na vás či si donutky ochutíte škoricou a muškátovým orieškom, každý si pridá podľa chuti. A chcem ešte pripomenúť naozaj veľmi jednoduchú prípravu a preto odporúčam zapojiť do ich prípravy aj deti a dospievajúcu mládež – zvládnu to hravo 🙂
Navyše sú hotové za chvíľku, takže môžete potešiť rodinku nádhernými nedeľnými raňajkami.

 

BezlepkoveDonuts-3Budete potrebovať na 22 malých donutiek:

  • 100g mletých mandlí
  • 55 g múky z quinoy
  • 50 g oleja alebo kokosového tuku
  • 50 g trstinového cukru (môžete použiť aj cukor kokosový, ktorý má nižší glykemický index)
  • 3 vajcia
  • 1 malý zrelší banán cca. 100 g
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1/4 čajovej lyžičky soli = štipka soli
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška

Postup:
Zmiešajte spolu všetky suché suroviny.
Vyšľahajte v mixéri vajíčka spolu s banánom. Pridajte ostatné mokré suroviny, dobre premiešajte.
Spojte suché a mokré suroviny a opäť ich dobre premiešajte, ale neprešľahajte.
Zmes je pomerne riedka, nie je to klasické cesto na donutky, ktoré sa dá vykrajovať a potom vysmážať v oleji. Táto bezlepková verzia je tekutejšia a pečie sa klasicky v rúre  a tak je aj ľahšia a zdravšia. Zmesou naplňte formu na donutky – môžete použiť vrecúško na zdobenie.

Pečte v rozohriatej rúre pri teplote 180°C asi 15 minút.

BezlepkoveDonuts-5

5komentárov

5 thoughts

  • Pingback: Bábovka aj pre alergikov | jarkapecie.sk

  • Bianka
    6 októbra, 2017 at 6:41 pm

    Odkusane, vynikajuce :)) tu bielu polevu robite z coho prosim? Dakujem

    • Jarka Máťošová
      6 októbra, 2017 at 7:17 pm

      Ďakujem a teším sa 🙂 biela poleva je z bielej čokolády. Používam kvalitnú profesionálnu čokoládu, pre bezmliečnú verziu používam vegan čokoládu. J.

  • Dominika
    23 februára, 2018 at 6:22 pm

    Dobrý deň, prosím vás za akú inú bezlepkovu múku by som mohla vymeniť múku z quinoy? Ďakujem

    • Jarka Máťošová
      23 februára, 2018 at 6:49 pm

      Dobrý deň, vyskúšajte múku zo pšena, alebo pohánkovú. 🙂 Jarka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.