Kysnuté zemiakové osúchy

Nie často sa mi teraz stáva, že pečiem niečo s mamou. Dokáže krásne kysnuté cesto, jej šišky a osúchy sú v rodine veľmi obľúbené. V minulosti zvládala veľké množstvá buchiet a závinov lenže s pribúdajúcimi rokmi necháva prípravu cesta ma mne. Recept nemá žiadny, všetko robila celý život „od oka“ a všetko bolo výborné.

Nechcem napodobniť reláciu, kde dieťa pečie za krutých povelov rodiča . Mne sa tam nepáči atmosféra, zaobchádzanie so surovinami a ani vzájomná komunikácia…. viem, je to šou, ale aj tak .
Budem sa radšej venovať nášmu dnešnému pečeniu kysnutých osúchov, ktoré sme plnili zemiakmi a slaninou. Prekrásna chuť a božská vôňa už od raňajšieho vyškvarovania slaniny. Škvarky a zemiaky pripravila mama a ja som vypracovala vláčne kysnuté cestíčko z jedného kilogramu polohrubej múky.
Nechali sme ho dobre kysnúť, mali sme čas na čajík. Medzičasom sa nám vychladila aj náplň, vmiešali sme do nej ešte sekanú pažítku a začali sme vykrajovať, rozdávať plnku, baliť, zatáčať a na záver riadne roztláčať, aby boli osúšky tenké. Tej plnky tam bolo veľa, lebo jesť samotné cesto nás nebaví 🙂

Do kysnutého cesta som dala:

  • 1kg polohrubej múky
  • dve vajíčka
  • lyžičku soli
  • 1,5 dl zakysanky
  • asi 50 g roztopenej masti
  • 60 g droždia
  • a trochu vlažnej vody

Osuchy_PostupDroždie som rozpustila vo vlažnej vode a všetky suroviny som spracovala na vláčne cesto, ktoré sa krásne odliepalo od stien misy a „hádzalo“ bublinky. Bola to celkom fuška, lebo u nás sa robí kysnuté cesto ručne 🙂
Náplň:
Uvarte si do mäkka zemiaky v osolenej vode, roztlačte ich na kašu(ale nemixujte), pridajte vyškvarené škvarky z dobrej slaniny, dobre premiešajte, pridajte mleté čierne korenie a trochu strúhaného muškátového oriešku.
Keď zmes vychladne pridajte nasekanú pažítku a ochutnajte, či je náplň dosť slaná.
Vykysnuté cesto som rozvaľkala na tenko, vykrojila som si veľké kolieska a rozdelila plnku.
Zabalila som bochníčky a tie som roztlačila na tenko.
Piekla som na 200°C asi 30 minút (záleží od vašej rúry).

0 komentárov k “Kysnuté zemiakové osúchyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.