HomeBez lepku Fašiangové šišky – dnes bezlepkové

Fašiangové šišky – dnes bezlepkové

Comments : 1 Posted in : Bez lepku, Dezerty, Kysnuté s droždím, Recepty, Sladké pečenie, Veľká noc on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , ,

Tradične doma pečieme na záver fašiangových dní voňavé chrumkavé šišky so slivkovým  lekvárom.
Keď som videla recept na tieto krásne šišky od pani Lenky z www.kolacebezprace.sk spomenula som si na vás všetkých,
ktorí musíte vylúčiť lepok a dali by ste si takúto pochúťku aspoň na záver fašiangov.
Mám už nejaké skúsenosti s bezlepkovými múkami, mám odskúšaných zopár receptov.
Niektoré s riadnym úspechom a boli aj také, ktoré mali len premiéru a viackrát som ich nerobila  🙂
Mnohí poznáte moje rustikálne bagetky, alebo obľúbený bezlepkový chlebík z quinoi a pšena.
Recept pani Lenky je s kváskom, ja momentálne žiaden doma  nemám a tak som použila čerstvé droždie.
Je na vás ako sa rozhodnete a čo vám je výhodnejšie.
SiskyBezLepku-1

Budete potrebovať:

  • 20 g droždia
  • 50 g pohánkovej múky
  • 50 g ryžovej múky
  • 100 g tapiokovej múky (škrobu)
  • 1,5  PL psyllia (šupiek)
  • 2 PL rumu
  • 100 ml  mlieka
  • 50 g masla
  • 4 PL trstinového cukru
  • 1 vajíčko
  • štipku soli
  • olej na vyprážanie

SiskyBezLepku-8
Postup:

Vo vlažnom mlieku si  rozpustite  trstinový cukor a droždie, nechajte pár minút kysnúť.
V miske zmiešajte všetky suché suroviny , pridajte rozšľahané vajce, rum a roztopené maslo (nie horúce).
Ak chcete šišky bez laktózy použite olej, alebo kokosový tuk. Na záver pridajte zmes mlieka, cukru a droždia a
vymiešajte cesto. Bude riedke a treba ho miešať aspoň 5-7 minút. Vymiešané cesto nechajte kysnúť.
Doba kysnutia sa veľmi líši od klasického lepkového cesta a tak mu nechajte čas minimálne 4 hodiny.
Za tú dobu cesto krásne nakyslo, „zhustlo“.
Na pracovnú plochu si dajte pohánkovú múku a spracujte cesto.
S cestom sa dobre pracuje.
Vyvaľkajte si cesto na potrebnú hrúbku, záleží či budete šišky plniť, alebo
dáte lekvár po vyprážaní. Z uvedenej dávky urobíte cca 20 – 25 kusov, podľa veľkosti  vykrajovátka.
Vyprážajte v oleji, ale môžete aj piecť v rúre … v pôvodnom recepte je to odporúčané.
Chuť týchto šišiek je výborná, ja som ich robila trochu tenšie, ale robte ich podľa svojich tradícií.
SiskyBezLepku-7

1 COMMENT

One thought on : 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.