Z dobrého kysnutého cesta vytvoríte osie hniezda vo všetkých možných príchutiach. Najčastejšie sa objavujú škoricové, kakaové, orechové, s jablkami, s nutelou, karamelom … Ja som vyskúšala plniť malinami a bielou čokoládou.
Vďaka tomu, že v najbližšom obchode nemali mrazené maliny, kúpila som jahody a odteraz už len táto kombinácia.
Maliny sú kyslejšie a jahody sú aromatickejšie a viac chuťovo ladia s bielou čokoládou. Vyskúšajte 🙂
Sladké kysnuté cesto:
- 450g hladkej múky OO ( alebo špaldová hladká)
- 20g čerstvého droždia ( alebo 7g sušeného)
- 100g trstinového cukru
- 5g soli
- kôra z jedného citrónu
- 1čl vanilkového extraktu
- 1/2č strúhaného muškátového oriešku ( môžete vynechať)
- 1 celé vajce + 1 vaječný žĺtok
- 200ml vlažného mlieka ( alebo rastlinnej náhrady)
- 85g masla
Príprava:
Droždie a jednu polievkovú lyžicu cukru rozmiešajte vo vlažnom mlieku a nechajte aspoň 15 minút nakysnúť. Do misy robota pridajte múku, soľ, cukor. Do pripraveného kvásku pridajte vajce a žĺtky, vanilkový extrakt a muškátový oriešok, premiešajte a pridajte k suchej zmesi. Na nízkej rýchlosti nechajte vypracovať cesto asi 10-15 minút. Potom pridajte po kúskoch zmäknuté (nie roztopené) maslo a nechajte ho dobre zapracovať.
Pokračujte v hnetení, kým sa cesto neodliepa od misy robota.
Môže to trvať 15-20 minút. Nepridávajte tekutinu ani múku. Vypracované cesto zakryte fóliou a nechajte ho nakysnúť do dvojnásobku. Čas záleží od teploty v miestnosti a aj ročného obdobia. Preto je lepšie orientovať sa znásobením objemu cesta.
Po vykysnutí preložte cesto na pracovnú plochu, rozdeľte ho na polovicu.
Z jednej časti vyvaľkajte obd´ĺžnik, cesto má byť tenké – tak 3 až 5mm .
Celý povrch cesta natrite plnkou, v tomto recepte som cesto husto posypala nasekanou bielou čokoládou a na malé kúsky nakrájanými jahodami.
Takto pripravený plát zrolujte a nakrájajte na kúsky cca 4cm. Ukladajte ich na plech pokrytý pečiacim papierom. Pripravené hniezda prekryte fóliou a nechajte kysnúť (aspoň hodinu). Po vykysnutí potrite hniezda rozšľahaným vajcom, môžete ich posypať mandľovými lupienkami a pečte pri 180°C
asi 25 – 35 minút.
Z druhej polovice cesta môžete pripraviť briošky s čokoládou (ako v predchádzajúcom recepte), alebo makovky.
Z tohto cesta môžete pripraviť osie hniezda rôznych plniek, záviny s makom, jablkami, orechami, briošky s čokoládou, makovky, bábovku, plnenú hviezdu a mnoho ďalších receptov.
0 komentárov k “Osie hniezda s jahodami a bielou čokoládou”Pridajte vlastný →