Grissini – slaná chuťovka

Grissini-1Sú príležitosti keď potrebujeme niečo slané, len tak na zahryznutie. Výber takýchto chuťoviek je síce v obchodoch veľmi široký, ale keď si prečítame zloženie krekrov, tyčiniek, slaných orieškov a ich napodobenín, tak ich radšej necháme v regáloch obchodu.
Priveľké množstvo rôznych umelých príchutí, margarínu, palmového tuku, veľa soli nie je práve to najlepšie pre našu tráviacu sústavu.

Potrebovala som nejakú „slanosť“ a talianske grissini mi vždy chutili. Takže po kombináciách receptov je tu jeden veľmi jednoduchý a s rýchlou prípravou.
Za 30 minút máte pohostenie na stole 🙂

Budete potrebovať:

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 150 g bieleho jogurtu 3,5%
  • čajovú lyžičku soli
  • sušené bylinky (rozmarín, oregano resp. provensálske bylinky)
  • vajce na potretie (nemusí byť)

Postup:
Do múky zamiešajte soľ a bylinky a pridajte maslo. Vytvorte „mrveničku“. Potom pridajte jogurt a spracujte cesto.
Zo začiatku je lepivé, ale buďte trpezlivý a po chvíli vznikne tuhšie cesto, ktoré nechajte chvíľu oddýchnuť.
Rúru rozohrejte na 180°C.
Z cesta vyvaľkajte plát na pomúčenej podložke o hrúbke 0,5 cm. Nakrájajte 0,5 cm pásiky, ktoré trochu sformujte (pretočte) do tvaru tyčinky a preložte na plech, ktorý ste pokryli papierom na pečenie.
Dĺžku tyčiniek si zvoľte podľa potreby.
Ak chcete hrubšie tyčinky, vytvorte z cesta valček, nakrájajte ho na kúsky a tieto rukami formujte do tvaru tyčinky.
Ja som ich nepotierala vajíčkom a ani neposýpala.
Pridala som to cesta lyžičku sušeného rozmarínu.
Tyčinky sú krásne chrumkavé a za 20 minút upečené.

2 komentáre k “Grissini – slaná chuťovkaPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.