Svieža torta s figami

Túto tortička som piekla pred dvoma rokmi ako výzvu časopisu Dobré jedlo.
Veľmi nám chutila, je svieža a ak máte radšej iné ovocie ozdobte si ju podľa chuti a príležitosti, pre ktorú ju pripravujete.

Budete potrebovať na korpus s priemerom 16-18cm:

  • 4 vajcia
  • 150 g trstinového cukru
  • 10 – 12 PL teplej vody
  • 200 g polohrubej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 2 čl škorice ( môžete vynechať)
  • 7 g prášku do pečiva
  • 3 g soli


Príprava korpusu:

Z vaječných žĺtkov a cukru vyšľahajte bledú penu, postupne pridávajte teplú vodu a ďalej šľahajte.
Preosiatu múku zmiešajte s mletými orechmi,
škoricou, soľou a práškom do pečiva.
Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi vmiešajte suché prísady, tak aby neostali suchú miesta.
Na záver postupne vmiešajte pripravený sneh.
Na dno tortovej formy dajte papier na pečenia, naplňte ju cestom, povrch zarovnajte a pečte pri teplote 180°C asi 35 – 40 minút.
Drevenou špajľou urobte test, ak ostane po zapichnutí v strede formy suchá je korpus upečený.
Nechajte ho vychladnúť.

Na krém budete potrebovať:

  • 100 g bielej čokolády
  • 500 g jemného tvarohu
  • med, vanilkový extrakt

Postup:
Bielu čokoládu nechajte vo vodnom kúpeli roztopiť. Dobre vymiešajte tvaroh s medom ( podľa chuti) a vanilkovým extraktom, pridajte pripravenú čokoládu ( nie horúcu ).
Vychladnutý korpus rozkrojte, spodný plát pokvapkajte rumom ( môžete nahradiť sirupom), potrite ho figovým džemom a 1/3 krému.
To isté opakujte na strednom pláte. Povrch torty natrite zvyšným krémom a boky torty zarovnajte.
Zdobila som černicami, pistáciami a čerstvými figami.
pred podávaním nechajte tortu aspoň 4 hodiny vychladiť.

2 komentáre k “Svieža torta s figamiPridajte vlastný →

  1. Dobry den pani Jarka, kazdy den aj patkrat pozriem Vasu stranku jarkapecie.sk a ked najdem Vas novy recept, tu radost si neviete predstavit. Su to najlepsie recepty na celom svete. Neprehanam a zo srdca dakujem. Su dokonale a skoro vsetky vyskusane. Zdrave chutne a na urovni a zvladne ich podla vasho popisu s laskou aj zaciatocnik. Prajem vsetko dobre a tesim sa na nove recepty od Vas. Ste sikovnica. Terezia z Kosic

    1. Dobrý deň pani Terézia, veľmi pekne Vám ďakujem za Vaše slová, ťažko sa mi opisuje pocit, ktorý vyvolali – je to pocit šťastia, vďačnosti a pokory. Ďakujem ❤
      Teším sa, že Vám vyhovujú moje recepty a popisy k nim a hlavne, že si sama s láskou napečiete. Pečenie mi prináša relax a v rámci časových možností sa snažím dopĺňať nové recepty a vytvárať zo starých odskúšaných receptov trochu „zdravšie verzie“, lebo zákusok ,torta a domáci chlebík patria na stôl každej rodiny.
      Prajem Vám pevné zdravie, veľa radosti pri Vašej tvorbe v kuchyni. Poteším sa, keď sa pochválite Vašimi úspechmi s novými receptami.
      Ďakujem, s úctou Jarka

Napísať odpoveď pre Jarka Máťošová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.