HomeBez laktózy Prirodzene bezlepkový chlebík – bez droždia a bez kvásku

Prirodzene bezlepkový chlebík – bez droždia a bez kvásku

Comments : 2 Posted in : Bez laktózy, Bez lepku, Chlieb,pečivo, Recepty, Slané pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , , , , , ,

Inšpiráciou na tento chlebík v spolupráci s mojim blogom www.akosiuvaritzdravie.sk sme načerpali u Denise Renée, vynikajúcej food bloggerky. 
Recept som mierne upravila na podmienky u nás a výsledok je skvelý chlebík, jemný, vláčny a zdravý. Recept je pomerne jednoduchý, aj keď jeho príprava a upečenie vyžadujú čas. Ako keď vytvárate niečo naozaj dobré, výnimočné. Ale výsledok stojí za to.

Čo budete potrebovať na cca. 700-800g bochník (20cm forma na srnčí chrbát)

  • 200 g pšena (lúpané proso) – kúpite v zdravej výžive, ale už aj v mnohých potravinách alebo DM drogériách
  • 100 g svetlej – bielej quinoi – ) – kúpite v zdravej výžive, ale už aj v mnohých potravinách alebo DM drogériách
  • 2 polievkové lyžice šupiek zo psyllia – kúpite aj v lekárni
  • 2 polievkové lyžice psyllia – semienok – ak ho nedostanete, bude postačovať aj ľanové semienko
  • 250 ml vody
  • 3 polievkové lyžice kokosového tuku (alebo akéhokoľvek oleja bez príchute)
  • 1 čajová lyžička medu (alebo javorového sirupu)
  • pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny (alebo natronu)
  • 1 čajová lyžička morskej soli
  • chlebové korenie, prípadne zmes korenia podľa chuti – rasca, anýz a pod.
  • 1 polievková lyžica jablkového octu (alebo biele balsamico)
  • 100 ml vody
  • tekvicové jadierka alebo slnečnicové na posyp chlebíka

Postup:

  1. Pšeno a quinou namočte do studenej vody min. na 8 hodín (môžete nechať cez noc). Pred prípravou sceďte, prepláchnite a nechajte odkvapkať na site.
  2. Šupky a semienka zo psyllia namočte do 250 ml studenej vody a nechajte 10 minút napučať. Natrite formu na chlieb (cca 20 cm) trochou kokosového tuku (alebo olejom) a vysteľte ju papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 160 °C (bez ventilátora)
  3. Do namočeného psyllia pridajte ostatné suroviny, premiešajte a vlejte zmes k pšenu a quinoi. Ponorným výkonným mixérom rozmixujte (ak nemáte foodprocesor).  Vznikne vám vláčne cesto, nevadí ak pár zrniek ostane vcelku. Ak by bolo vaše cesto príliš tuhé pridajte trochu vody.
  4. Takto pripravené cesto vložte do formy a môžete ho povrchu posypať slnečnicou, alebo tekvicovými semienkami a dajte do vyhriatej rúry. Pečte 45 minút. Po tomto čase narežte stred chlebíka pozdĺžne asi do 1 cm hĺbky ostrým nožom, vložte formu späť do rúry a pečte ďalších 45 minút.
  5. Upečený chlebík vyberte aj s papierom a nechajte ho úplne vychladnúť mimo formy, v ktorej ste ho piekli aby nezvlhol. Je dôležité, aby bol pred krájaním chlebík úplne vychladený.

ProsoQuinoaChlebik-3Dobrú chuť 🙂 chlebík vydrží v chlade do 7 dní. Prípadne si ho po porciách môžete zamraziť a spotrebovať do 1 mesiaca. A ak si ho neviete pripraviť sami, ale radi by ste ho vyskúšali, tak potom si ho môžete u mňa objednať. Napíšte mi mail na jarmila@matosova.sk, prípadne ma kontaktujte cez moju facebook stránky a chat správu: https://www.facebook.com/jarkapecie

 

2komentáre

2 thoughts

  • jana vancova
    28 apríla, 2016 at 5:55 pm

    ahoj jarka koľko stojí tento chlebík a kde by som si ho vyzdvihla keby som si ho objednala? a ešte jedna o
    tázka čo je to quina?ďakujem za odpoveď jana

    • Jarka Máťošová
      28 apríla, 2016 at 6:10 pm

      Ahoj Janka, chlebík sa dá objednať a potom vyzdvihnúť v sobotu v Starej tržnici od 10,00 do 15,00 hodiny a cena je 6€, hmotnosť je 650-700g/ks.
      Na objednávku v týždni sa vieme tiež dohodnúť, tam by bol odber na Košickej v čase podľa dohody. Quinoa je pseudoobilnina, neobsahuje žiaden lepok,
      má vysoké výživové hodnoty a je ľahko stráviteľná. Pekný večer želám Jarka 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.