Pohánkové linecké kartičky – bez lepku

Tieto keksy ma zaujali na stránke Apetitonline.cz preto, že boli len z pohánkovej múky, ktorú obľubujem na varenie a pečenie a nepridáva sa do cesta žiaden škrob, len trochu mletých mandlí.
Príprava cesta je jednoduchá, hotové cesto bolo dosť mäkké, mastné tak som ho dala do chladu odležať. Ostalo tam do nasledujúceho dňa a pri vaľkaní na pracovnej ploche začalo znovu mäknúť a tak som pridala ešte trochu  pohánkovej múky ( pôvodná váha múky bola 140g), dobre som podsypala a na vrch som si dala fóliu a tak sa ich podarilo rozvaľkať na tenko.
Bezlepkové keksy sú vždy krehkejšie po upečení, treba ich nechať dobre vychladiť a opatrne s nimi ďalej pracovať.
Keksíky sú chutné, chrumkavé .

Budete potrebovať:
160 – 180 g pohánkovej múky hladkej ( mám BIO DM)
160 g masla
60 g mletých mandlí
70 g mletého trstinového cukru
2 žĺtky
vanilkový extrakt
1/4 čl soli
Džem podľa chuti

Príprava:
Všetky suché suroviny zmiešajte, pridajte maslo a zapracujte ho do cesta. Keď vznikne mrvenička pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a spracujte kompaktné cesto. Odložte ho do chladu, ak sa vám zdá veľmi mäkké pridajte trochu múky. Cesto vyvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte tvary, ktoré pečte pri 180 C  cca 7 minút. Pohánkové cesto rýchlejšie tmavne. Nechajte na plechu vychladiť a spájajte kyslým džemom podľa vašej chuti.

0 komentárov k “Pohánkové linecké kartičky – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.