Pohánkové sušienky s čokoládou – vegan, bez lepku a laktózy

Pri výživovom poradenstve sa často stretávame s tým, že klient potrebuje niečo ku káve, čaju alebo malú desiatu do práce. Proste malú sladkosť, ktorú si doteraz kupoval v potravinách, na čerpacích staniciach, alebo v dobrej pekárni. Aj pri zmene stravovacieho štýlu nie je dané, že musíte zabudnúť na sladkosti. Záleží len na tom, či viete čo tá sladkosť obsahuje, či je pre vás zložením a samozrejme aj energetickou hodnotou vhodná. Na keksíkoch v obchodoch sú uvedené všetky potrebné informácie a po ich prečítaní je pri veľkej väčšine zdraviu prospešnejšie odložiť keksík alebo sušienku radšej do regálu 🙂
Takže je vhodnejšie upiecť si niečo doma, z kvalitných surovín, bez pridávania nezmyselných zvýrazňovačov chutí, farieb a ostatných prísad. Receptov na keksy a sušienky je veľké množstvo dokonca aj na bezlepkové a bez laktózy. Tie bývajú väčšinou finančne náročnejšie. Ale sú aj také, ktoré sa dajú zvládnuť aj s nižšími nákladmi a ja mám dnes pre vás recept, ktorý je bez lepku, bez laktózy a finančne a surovinovo dostupný. Príprava je jednoduchá, to mám najradšej 🙂

Tieto sušienky (aj keď sú bez lepku) majú svoju kalorickú hodnotu a nemám rada, keď sú sladkosti označované ako zdravé, alebo dokonca že z nich nepriberiete.
To sú len lákavé zavádzajúce titulky 🙁
Pri konzumácii čohokoľvek záleží na zložení surovín, ich energetickej hodnote a hlavne na množstve, ktoré skonzumujete.
Takže ak vám do denného príjmu „sadne“ jedna sušienka, vychutnajte si ju a neriešte výčitky a priberanie.
Vedomé stravovanie to nepotrebuje.
Výživové hodnoty jednej sušienky sú: 146 kcal, sacharidy 20 g, bielkoviny 1,6 g a tuky 6,6 g.

Na 12 kusov budete potrebovať:

  • 150 g pohánkovej múky (DM Bio)
  • 100 g trstinového cukru
  • 55 g kokosového tuku
  • 2 PL vody
  • vanilkovú esenciu
  • 1/2 čl soli
  • 1/2 čl sódy bikarbóny
  • 1 čl octu ( resp. citrónovej šťavy )
  • 70 g čokoládových čipsov (alebo posekanej čokolády)

Postup:
Zmiešajte s múkou všetky suché suroviny, pridajte kokosový tuk, vodu a ocot (šťavu) a vypracujte cesto.
Keď je hmota homogénna zapracujte do nej čokoládové čipsy.
Ak chcete menej čokolády pridajte len 35 g a doplňte pokrájaným sušeným ovocím ( brusnice, hrozienka…. a pod ).
Z cesta vytvarujte 12 guľôčok a poukladajte ich na plech s pečiacou fóliou, alebo papierom.
Rukou roztlačte guľočky do tvaru sušienky a pečte pri teplote 180°C asi 10 minút.
Nepečte dlho, aby sa nepresušili.
Nechajte sušienky pár minút na plechu a potom ich preložte na mriežku.
Skladujte v uzatvorenej dóze.

Ešte jeden tip: polovicu dávky kokosového oleja môžete nahradiť nesladeným jablkovým pyré. Sušienky budú menej kalorické a rovnako chutné.

0 komentárov k “Pohánkové sušienky s čokoládou – vegan, bez lepku a laktózyPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.