Home / bez lepku / Rustikálna prirodzene bezlepková bageta
24 jún, 2018

Rustikálna prirodzene bezlepková bageta

Comments : 1 Posted in : bez lepku, Chlieb,pečivo, kysnuté, pečivo, Pre alergikov, Slané pečivo on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , ,

BagetyBezLepku-3Pečiete si bezlepkový chlebík a čas od času vám chýba bezlepkové pečivo na raňajky k dobrej nátierke, alebo k miešaným vajíčkam. Sú praktické  so sebou do práce, do školy, či na letné výlety. Na trhu je bezlepkové pečivo v rôznej kvalite a chuti. Je trvanlivé ale … obsahuje množstvo konzervantov a často ďalšie alergény.
Zmes múky, ktorá je často chemicky upravená a kde nie je lepok.
No na rozdiel od takýchto múk existujú také, ktoré sú prirodzene bez lepku, vyrobené zo pseudoobilnín ako pšeno, quinoa, amarant, kukurica, cirok, cícer, tapioka… Sú zdravé a obsahujú obrovské množstvo kvalitných živín. No a práve z takých suroví sú tieto skvelé bagetky.
Uvedený recept bol publikovaný v našej knihe rád a receptov pre tých, ktorý potrebujú špeciálnu výživu bez lepku, bez laktózy a vajec. Môžete si ju objednať na tomto odkaze.

Na 4 väčšie bagetky budete potrebovať:

  • 150 g pohánkovej múky (DM Bio)
  • 150 g ryžovej múky
  • 80 g kukuričnej múky (nie kukuričný škrob
  • 20 g čerstvého droždia
  • 15 g psyllia (kúpite v lekárni)
  • 1 čl soli
  • 500 ml vlažnej vody
  • drvenú rascu
  • bylinky, sušené paradajky, olivy –  podľa chuti – nemusia byť

Príprava :
Vo väčšej mise zmiešajte múky, soľ, psyllium, rascu a bylinky.
Do pol litra vlažnej vody rozmiešajte čerstvé droždie (nepotrebuje kysnúť) a vlejte do múkovej zmesi.
Mixérom na miesenie cesta miešajte cca. 5 minút .
Miesenie je dôležité, ale nevznikne vám klasické cesto.
Po 5 minútach cesto prikryte utierkou a nechajte ho 2 hodiny kysnúť.
Pripravené vykysnuté cesto preložte na pomúčenú podložku, rozdeľte na porcie.
Ak chcete doplniť sušené paradajky, alebo olivy, nakrájajte ich na drobno a zapracujte ich do jednotlivých porcií pri formovaní bagiet.
Vyformované bagety môžete poskrúcať, aby vznikol rustikálny vzhľad.
Pečte na bagetovom plechu 25-35 minút pri 225°C. Ak nemáte originál bagetový plech použite papier na pečenie a jednotlivé bagety nim oddeľte.

Doba prípravy: miesenie 5 minút,  kysnutie 2 hodiny, pečenie 25-35
Výživové hodnoty 340 kcal, Sacharidy: 64,8g, Bielkoviny: 10,2g, Tuky: 5,1g

 

1 COMMENT

One thought on : Rustikálna prirodzene bezlepková bageta

  • Daša
    júl 12, 2018 at 4:03 pm

    Dobrý deň, dnes som vyskúšala tieto Vaše bagety, použila som ryžovú múku, pohánkovú múku a najmenší podiel cícerovej, na vzhľad pekné, na chuť ešte neviem, dala som vodu na spodok v hrnčeku, práve vyťahujem z rúry. Pozdravujem Vás. Daša

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.