Home / bez laktózy / Mandľovo – mrkvové muffinky s marcipánom
11 december, 2016

Mandľovo – mrkvové muffinky s marcipánom

Posted in : bez laktózy, buchty, osúchy, muffiny, cupcakes, Pre alergikov on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , ,

Adventný čas sa vyznačuje aj pečením vianočných keksíkov, ktorých je nepreberné množstvo. Aj ja zbieram tieto vianočné recepty, ale možno to poznáte, aj tak upečiem moje osvedčené a možno jeden druh z nového receptu. Tohto roku som  viac experimentovala s pečením bezlepkových keksíkov, ktoré si vyžiadali moji stáli klienti.
mrkovomandlovemuffiny-2Som za túto skúsenosť vďačná a presvedčila som sa znovu o tom, že intuícia ma neklame. Dosť receptov je totiž nepoužiteľných a tak som kombinovala moje osvedčené a vymieňala som múku s lepkom za jednodruhové múky a škrob. Je to trochu alchýmia, ale výsledok bol skvelý a mám teraz vlastné bezlepkové recepty.
Všetko nové vyžaduje viac času a tak som veľmi nepridávala recepty, ale stihla som napiecť na tretiu adventnú nedeľu tieto šťavnaté muffinky, do ktorých som ukryla kúsok marcipánu. Ak vám marcipán nechutí skúste kocku kvalitnej horkej čokolády 🙂

Budete potrebovať na 12 – 14 kusov:

  • 1 väčší zrelý banán
  • kôru a šťavu z jedného citrónu
  • 75 g trstinového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 150 ml oleja
  • 150 g pohánkovej múky
  • 50 g mletým mandlí ( alebo  orechov, kokosu….)
  • 30 g sušených brusníc ( môžete vynechať)
  • 1/2 čajovej lyžičky sušeného zázvoru
  • 1/2 čajovej lyžičky mletých klinčekov
  • 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbony
  • 1 polievková lyžica kakaového prášku
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g jemne strúhanej mrkvy
  • štipka soli
    marcipán

Postup:
Vložte banán do mixére, pridajte k nemu kôru a šťavu z citróna, cukor a vajcia. Krátko mixujte a primiešajte olej.
Vo veľkej miske zmiešajte pohánkovú múku,kakao,  mleté mandle, sódu bikarbonu, prášok do pečiva, mletý zázvor a klinčeky, soľ.
Pridajte tekutú zmes, premiešajte a na záver vmiešajte na jemno strúhanú  mrkvu a brusnice.
Namiesto zázvoru a mletých klinčekov môžete použiť mletú škoricu, alebo perníkové korenie.
Do muffinovej formičky dajte lyžicu cesta, vložte kúsok marcipánu ( čokolády) a doplňte cestom.
Pečte pri teplote 180°C cca 15 – 25 minút.
Povrch muffinkov môžete po upečení potrieť čokoládou a ozdobiť.
mrkovomandlovemuffiny-1

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.