HomeDrobné pečivo Linecké keksy

Linecké keksy

Posted in : Drobné pečivo, Recepty, Sladké pečenie, Vianoce on by : Jarka Máťošová

Linecké keksy, vanilkové rožteky a medovníčky tvoria u mňa tradičný základ vianočného pečenia. V každej rodine je osvedčený recept na tieto dobroty a aj ja pečiem podľa svojho receptu. Vyskúšala som aj iné, ale aj tak sa vždy vrátim k odskúšaným a hlavne tým, ktoré mi najviac chutia.
Toto je môj tradičný recept na zlepované linecké koláčiky 🙂
Budete potrebovať:

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g studeného masla
  • 150 g mletého trstinového cukru ( môže byť aj práškový)
  • 3 vaječné žĺtky
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 1/4 čl soli


Príprava:
Do veľkej misy preosejte múku a cukor, pridajte soľ, mleté orechy a na kocky nakrájané studené maslo. Vypracujte “ drobenku“, tak aby kúsky masla boli obalené suchou zmesou. Na záver pridajte rozmiešané žĺtky
a rýchlo ich zapracujte, aby vzniklo kompaktné cesto. Zabaľte ho do fólie
a nechajte aspoň 2 hodiny v chlade. Cesto si pripravujem vopred a niekedy čaká aj 2 dni na spracovanie 🙂
Pred prípravou si cesto vyberte a nechajte ho pri izbovej teplote zmäknúť.
Rozvaľkajte ho na hrúbku 3 – 4 mm a vykrajujte ľubovolné kúsky, ktoré pečte na plechu s pečiacim papierom ( alebo fóĺiou) pri 180 C 10-12 minút.
Každá rúra pečie inak, tak si odsledujte pečenie vo svojej. Keksy majú byť svetlé. Nechajte ich na mriežke vychladiť.
Ak budete keksy zdobiť čokoládou neobaľujte ich v práškovom cukre.
Hotové keksy skladujem v uzatvorených nádobách a v prípade, že sa neminú všetky, tak tie zlepované s džemom môžete zamraziť a vo februári máte keksíky ku káve 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.