Home / Hlavné / Kváskový veniec s malinami a orechmi
14 február, 2019

Kváskový veniec s malinami a orechmi

Posted in : Hlavné, kváskové, ovocné, Sladké pečenie, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , ,

Z univerzálneho kváskového sladkého cesta si pripravíte aj tento krásny a hlavne chutný veniec, alebo pletenec.
Samozrejme môžete pripraviť aj štrúdľu s rovnakou náplňou, ale mne sa veľmi takýto veniec páči a mám rada tie chrumkavé kúsky 🙂

Odoberte z cesta, ktoré môžete mať pár dní v uzatvorenej nádobe v chladničke a rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche obdĺžnik.

Na náplň budete potrebovať :

  • 1 šálku mletých  vlašských  ( lieskových ) orechov
  • 400gr mrazených malín
  • cukor podľa potreby ( alebo 1/2 šálky malinového džemu)

Postup:
Mrazené maliny vložte do hrnca a pomaly ich rozmrazte a trochu rozvarte.
Môžete dať lyžicu cukru. Prevarenú zmes prepasírujte cez sito a vzniknutú šťavu ešte chvíľu varte, aby zhustla.
Ak nemáte mrazené maliny použite kvalitný džem, len náplň nebude taká červená.
Dobrý malinový džem zbavte jemných jadierok, tak že ho prelisujete cez sito.
Takto pripravený džem vmiešajte do mletých orechov.

Plnku nepotrebujete sladiť cukrom. Džem pridávajte po častiach, aby náplň nebola riedka.
Náplň rozotrite na rozvaľkaný plát cesta a pevne zaviňte. Plnku rozotrite tak na  2 – 3 mm hrúbku.
Vzniknutý závin ostrým nožom rozrežte po celej dĺžke, opatrne preložte ako cop, rozrezanú časť nechávajte na vrchu.
Takto pripravený cop preneste na plech s pečiacim papierom a sformujte ho do tvaru venca.
Upiecť ho môžete aj bez ďalšieho tvarovania.
Veniec môžete stočiť aj do okrúhlej formy. Povrch venca potrite rozšľahaným vajíčkom, alebo len mliekom.
Veniec pečte v rozohriatej rúre na 180°C cca 35 – 45 minút.
Ak povrch koláča rýchlejšie tmavne, prikryte ho papierom na pečenie.
Upečený veniec vyberte na mriežku a nechajte úplne vychladiť.
Orechovo – malinovú plnku môžete nahradiť čokoládou, škoricou s maslom, makovou náplňou – podľa chuti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.