Home / bez laktózy / Kváskový chlieb – bezlepkový
8 január, 2019

Kváskový chlieb – bezlepkový

Posted in : bez laktózy, bez lepku, Chlieb,pečivo, Hlavné, kváskové, pečivo, Pre alergikov on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , ,

Budete potrebovať:

  • 135 g ryžová múka
  • 150 g pohanková múka
  • 10 g tapioková múka ( škrob)
  • 1 PL psyllium
  • 375 ml vody (na kvások a psyllium)
  • 1,5 PL kvásku ( mám ryžový)
  • 12 g soli
  • slnečnicové semienka ( tekvicové, orechy, mak…podľa chuti )
  • 1 čl medu

Príprava:
Psylium dajte do 200 ml vody a nechajte ho napučať.
Odvážte si múky, pridajte soľ ( ja aj tú vážim ), pridajte slnečnicové (alebo iné) semienka.
Do 175 ml vody vmiešajte jednu čajovú lyžičku medu a 1, 5 polievkovej lyžice kvásku.
Ja používam ryžový kvások, ale môžete použiť aj kukuričný kvások.
Pripravenú tekutinu vlejte do múčnej zmesi a pridajte napučané psylium.
Lyžicou všetko premiešajte a potom šľahačom vypracujte kompaktné cesto ( cca 10 min).
Nepoužite šľahacie metly,ale háky na prípravu kysnutého cesta.
Cesto v mise zakryte fóliou a nechajte ho 12 hodín kvasiť.
Po tomto čase vyložte cesto na pracovnú dosku (posypte si ju pohánkovou múkou) sformujte bochník a vložte sformovaný bochník do ošatky.
Na internete nájdete množstvo videí  s návodom na to, ako bochník formovať a dať do ošatky.
Ošatku predtým vysypte múkou, používam pohánkovú, ale vhodná je aj jemná ryžová, alebo škrob.
V ošatke nechajte bochník nakysnúť ešte približne 1,5 hod.
Predhrejte rúru na 230°C a vložte do nej aj plech, na ktorom budete chlebík piecť.
Bochník z ošatky vyklopte na pečiaci papier, odstráňte prebytočnú múku z povrchu, narežte si ho a opatrne vložte na rozohriaty plech v rúre.
Pečte 15 minút pri 230°C a potom dopekajte pri 200°C asi 20 minút.
Sledujte si pečenie, lebo každá rúra pečie inak.
Ak pečiete chleby so záparou môžete ju použiť.
Po upečení vyberte chlebík na mriežku.
Keď poklepete prstami po spodku, pekne vám klopká, duní.
Ja chlebík obvykle postriekam vodou z rozprašovača a nechám ho 15 minúť oddýchnuť na mriežke.
Potom ho prekryjem kuchynskou utierkou.
Chlebík balím do utierky až vtedy, keď je úplne chladný.
Krájať upečený chlebík sa odporúča až po 6 – 8 hodinách . Určite sa to oplatí vydržať 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.