Home / Hlavné / Torta Štedrák
2 december, 2018

Torta Štedrák

Posted in : Hlavné, makové, orechové, Priležitosti, Torty, Tradičné koláče, Vianoce on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , ,

Chcela som upiecť dobrú vianočnú tortu, ktorá nebude s klasickým korpusom a bude jemne ozdobená, s ľahkým krémom.
A keď na niečo tuho myslíte, nájdete riešenie 🙂
V skvelom časopise Dobré jedlo bola Sladká výzva na november a námetom bola presne torta akú som ja chcela.

Torta na spôsob koláčika ! Štedrák, ktorý rada pečiem býval súčasťou môjho vianočného sortimentu. Poctivo pečený z kysnutého cesta s riadnou dávkou štyroch plniek.
Táto torta ma zaujala svojou ľahkosťou a tak som neváhala ani minútu a do súťažného pečenia som sa zapojila.
Bolo to v čase, keď som mala enormne veľa práce, ale príprava tejto torty mi dodala energiu potrebnú na zvládnutie pracovného náporu a všetko vyšlo perfektne.
Torta chutila všetkým pohosteným a určite si ju ešte upečiem a bude ozdobou nášho vianočého stola.
Recept je z časopisu, len ja som použila krém od skvelej cukrárky Lucie Gažovej, z jej knihy Cukrárka ( lulusbakery)

Budete potrebovať:
Na orechový korpus:

  • 3 ks vajcia
  • 70 g trstinového mletého cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 1 PL strúhanky / resp. celozrnnej špaldovej múky)
  • štipku soli

Na makový korpus ( na dva kusy):

  • 6 ks vajec
  • 140 g trstinového mletého cukru
  • 200 g mletého maku
  • 4 PL hladkej špaldovej múky
  • 2 čl mletej škorice

Na krém:

  • 500 g jemného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 100 g práškového cukru
  • vanilkový extrakt

Na slivkový lekvár:

  • hustý slivkový lekvár ( požila som varený bez cukru)
  • 3 PL dobrého rumu
  • sekané orechy

Príprava orechového korpusu:
Z bielkov a soli vyšľahajte tuhý sneh.
Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej peny, pridajte mleté orechy a strúhanku, dobre premiešajte, aby neostali suché hrudky.
Postupne vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto naplňte do formy s priemerom 20 cm a pečte 35 minút pri teplote 170°C ( horný a dolný ohrev). Dno formy som vyložila papierom na pečenie.
Či je korpus upečený zistíte drevenou špajľou, ktorá po zapichnutí do cesta ostane suchá.
Nepečte korpus dlho, aby nevyschol.

Príprava makového korpusu:
Postupujte rovnako ako pri orechovom, ale upečte dva korpusy.
Ak chcete mať tortu viac orechovú, urobte i dva orechové a jeden makový korpus.
Upečené korpusy nechajte na mriežke vychladiť a potom ich upravte, aby bol povrch rovný.
Slivkový lekvár zmiešajte s alkoholom a sekanými orechmi.

Konečná úprava:
Upečený korpus natrite bohato vrstvou lekváru, naň opatrne naneste biely tvarohový krém, priložte ďalší korpus a ten rovnako natrite lekvárom a bielym krémom.
Priložte tretí diel a celú tortu natrite krémom navrchu a aj z bokov. Záleží na vás či si necháte po bokoch polonahý vzhľad torty.
Tortu nechajte dobre vychladiť.
Na ozdobu som použila vetvičku smreka, čerstvé brusnice obalené cukrovým sirupom, keksíkmi, orieškami, pusinkami.
Verím, že vám bude chutiť tak ako chutila nám a poteším sa vašim záberom vianočne torty 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.