Home / kváskové / Maková babka s čerešňami – kvásková
25 jún, 2018

Maková babka s čerešňami – kvásková

Posted in : kváskové, makové, Sladké pečenie, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , , , ,

Keď si predstavím makový koláč je tam vždy veľa, ale naozaj veľa maku a cesto ho len dopĺňa. A tento kysnutý koláč je toho zase príkladom.
Piekla som z knihy Kvások od Lenky Mančíkovej, u ktorej som bola aj na kurze kváskového pečenia.
Ja som si do maku doplnila čerešne a čerešňový džem a recept som si upravila.
Môžete pokojne použiť slivky a slivkový lekvár a chutiť bude aj bez ovocia, len s poriadnou dávkou maku 🙂
Pečiem s ražným kváskom, ktorý som si raz prikŕmila pšeničnou celozrnnou múkou, ale môžete piecť zo pšeničného, alebo aj ražného kvásku.

Na rozkvas potrebujete:

  • 2 PL kvásku
  • 80 g celozrnnej špaldovej múky
  • 80 ml vody.

Všetko dobre zmiešajte a prikryté fóliou nechajte na kuchynskej linke, kým sa kvások zdvojnásobí.
V lete to je 6-8 hodín, v chladnej kuchyni 10-12 hodín.

Na cesto potrebujete:

  • 170 g rozkvasu
  • 250 g hladkej špaldovej múky ( môžete kombinovať aj celozrnnú )
  • 40 g jemných ovsených vločiek
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 40 g masla
  • 2 g soli

Všetky suroviny spracujte na kysnuté cesto v robote, alebo ručne. Cesto bude pružné a pekne lesklé. Vypracované cesto vložte do väčšej misy a počas prvej hodiny ho aspoň 2 x preložte. Potom ho nechajte pri izbovej teplote kysnúť 2 – 3 hodiny.

Medzitým si pripravte plnku:

  • 200 g mletého maku
  • 1 vanilkový puding ( prášok )
  • 300 ml vody
  • 50 g čerešňového džemu ( lekváru )
  • 50 g cukru
  • odkôstkované čerešne ( môžu byť aj višne)

Vo vode rozmiešajte pudingový prášok, mak, džem, cukor a nechajte variť, kým nie je plnka hustá. Plnku nechajte vychladnúť.

Konečná úprava:
Nakysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika na hrúbku 5 mm. Obdĺžnik natrite plnkou okraje cca 1,5 cm nechajte voľné. Plnku posypte čerešňami a cesto zrolujte.
Závin rozkrojte pozdĺžne na dve polovice tak, že začnete asi 2 cm od horného okraju a režete až do konca. Vzniknú vám dve „nohy“, ktoré vzájomne poprekladajte a na konci spojte.
Formu si vymastite maslom a vložte do nej hotovú babku a nechajte ju ešte hodinu kysnúť.
Pred pečením natrite našľahaným vajíčkom.
Pečte na 220°C asi 10 minút a potom teplotu znížte a pečte ešte 30 minút na 200°C.
Kontrolujte si rúru, každá pečie inak.
Upečenú babku môžete potrieť maslom.
Nechajte ju aspoň 15 minút vo forme a potom ju opatrne vyberte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť ( oplatí sa to vydržať ).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.