Home / Hlavné / Čerešňový (guľôčkový) koláč
13 jún, 2018

Čerešňový (guľôčkový) koláč

Posted in : Hlavné, ovocné, Sladké pečenie, Tradičné koláče on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , , ,

Rada pečiem z čerstvého ovocia a tak využívam sezónne produkty. Pri hľadaní inšpirácie na čerešňový koláč som našla tento zaujímavý koláčik na stránke www.chiarapassion.com a zaujal ma aj preto, že je to koláč bez krému a cesto je podobné lineckému. Hneď prvý pokus vyšiel celkom dobre, aj keď sa musím priznať, že som zabudla do pripravených čerešní primiešať džem, ktorý som si len kvôli tomuto receptu kúpila 🙂
Ale výsledok bol aj tak dobrý 🙂 🙂 🙂

Budete potrebovať ( forma 24-26 cm)
Cesto:

  • 320 – 350g hladkej špaldovej múky
  • 120g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 125g gréckeho bieleho jogurtu
  • 50ml rastlinného oleja ( neutrálnej chuti)
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 12g prášku do pečiva
  • kôra z jedného citróna
  • 1/4 čl soli

Náplň:

  • 500 g vykôstkovaných čerešní (nakrájané na štvrťky)
  • 2 PL trstinového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL kukuričného škrobu (maizena)
  • 180g čerešňového džemu
  • mandľlové lupienky

Príprava náplne:
Čerešne vykôstkujte, nakrájajte na 1/4, v hrnci ich premiešajte s cukrom, citrónovou šťavou a maizenou. Zmes dajte variť na pár minút, priebežne miešajte. Čerešne nenechajte rozvariť. Prevarené ovocie nechajte vychladiť a vmiešajte do neho džem.

Príprava cesta:
V mise zmiešajte vajce, olej, jogurt, vanilkový extrakt a cukor.
Múku preosejte, pridajte k nej soľ, prášok do pečiva a strúhanú citrónovú kôru.
Suchú zmes postupne vmiešavajte do tekutej zmesi.
Cesto vyklopte z misy na pracovnú dosku a rukami spracujte do homogénnej masy.
Zabaľte ho do fólie a vložte do chladu na 30 minút.
Z vychladeného cesta odoberte 1/3 a túto rozvaľkajte na dno formy, ktorú ste vystlali papierom na pečenie.
Z ostatného cesta vyformujte 30 guľôčok /á  cca. 15 g/ a dajte ich ešte do chladu.
Na vyvaľkané cesto odporúčam posypať mleté mandle, alebo orechy.
Potom dajte vrstvu ovocia, zarovnajte po celej ploche. Na povrch rozložte guľôčky, tak aby sa nedotýkali. Posypte mandľovými lupienkami.
Pečte pri teplote 175°C cca 50 minút.
Dbajte na  to, aby sa koláč piekol aj zospodu, ak sú guľôčky tmavé prikryte koláč v rúre alobalom a dopečte ho.
Koláč nechajte vychladnúť a až potom ho krájajte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.