Home / Slané pečivo / Krehký slaný koláč – quiche
16 máj, 2018

Krehký slaný koláč – quiche

Posted in : Slané pečivo on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , ,

Krehké cesto ( forma s priemerom 26 cm):

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 125 g masla ( studené )
  • 1,5 čl soli
  • 1 žĺtok
  • 50 ml studenej vody
  • bylinky – podľa chuti ( nemusia byť)

Príprava cesta:
Do preosiatej múky pridajte soľ, bylinky a na kocky nakrájané studené maslo. V mixéri rýchlo spracujte (najlepšie s funkciou Puls) tak, aby sa vytvorila drobenka, pridajte vaječný žĺtok a ľadovú vodu a znovu párkrát zmixujte. Na doske spracujte cesto do bochníčka a vo fólii ho nechajte aspoň hodinu v chladničke.
Cesto môžete mať v chladničke aj 2 dni.
Pred pečením ho vyberte včas z chladničky, aby zmäklo a dalo sa vyvaľkať do formy.
Je veľmi dôležité, aby ste pri príprave pracovali s vychladenými surovinami postupovali rýchlo.
Tak totiž vznikne celkom krehké chrumkavé cesto.
Ak vidíte po zmixovaní v ceste malé kúsky masla nie je to chyba, tak sa po upečení vytvorí krehká vrstva korpusu.
Cesto pred plnením vyvaľkajte do formy a popichajte ho vidličkou.
Vždy pri slaných koláčoch cesto predpečiem pri teplote 200°C asi 10 minút.
Predpečený korpus má byť pevný, ale nie upečený do hneda.
Predpečený korpus hneď natriem tenkou vrstvou vaječného bielka, ktoré na horúcou korpuse rýchlo uschne a nedovolí náplni, aby bolo cesto po upečení mokré. Ostane pekne chrumkavé.
Takto pripravený korpus môžete plniť podľa ľubovôle rozličnou zeleninou, mäsom, údeninami, syrom, vajíčkami a pod.
Tento korpus je vhodný aj na sladké ovocné plnky s pudingom, orechmi. Určite vyskúšajte aj sladkú variantu 🙂
Na konečné zapečenie si pripravujem vaječnú zmes – 150 ml smotany 12%, soľ, mleté korenie, strúhaný muškátový oriešok lyžicu horčice a 4 celé vajcia.
Všetko rozmiešam a nalejem na naplnený korpus.

 

Tipy na náplne:

  • Na lyžici oleja uduste na kolieska nakrájaný pór, pridajte na kocky nakrájanú kvalitnú šunku.
    Zmes rozdeľte na predpečený korpus a zalejte ju vaječnou zmesou.
    Pečte pri 200°C cca 25 minút, aby sa celá náplň prepiekla.
  • Uvarte na pare očistenú špargľu, navrstvite ju na predpečený korpus, pridajte vopred namočené sušené paradajky a zalejte vaječnou zmesou.
  • Na predpečený korpus na strúhajte syr ( vyberte si aromatický typ – gouda…), pridajte na kocky nakrájanú mozzarelu , posypte nakrájanými čiernymi olivami a zalejte vaječnou zmesou.
    Navrch dajte kúsky plesnivého syra ( roquefort, niva …)
  • Ak vám ostala naparená zelenina ( brokolica, karfiol, mrkva, hrášok….) rozdeľte ju na predpečený korpus a zalejte vaječnou zmesou, do ktorej ste pridali trochu strúhaného syra.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.