Home / Priležitosti / Mrkvový koláč
22 marec, 2018

Mrkvový koláč

Posted in : Priležitosti, Sladké pečenie, Veľká noc on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , ,

Mrkvový koláč (torta) je v zahraničí veľmi obľúbený a teším sa, že si aj u nás našiel svoje miesto v receptoch.
Sladká chuť karotky je veľmi zaujímavá v spojení s koreninami ako zázvor, muškátový oriešok, kardamon a mletá škorica. Karotka dodáva šťavnatosť korpusu a keď primiešate k múke oriešky, alebo kokos získate vždy inú zaujímavú chuť. Korpus ochutíte s citrónom alebo pomarančom.

Nám najviac chutí koláč so sviežim krémom z mascarpone, tvarohu a kyslej smotany.
Pri zdobení je veľa možností a pre každú príležitosť môžete vybrať iné kombinácie – orechy, čerstvé ovocie, kvietky, mrazom sušené ovocie, bylinky…
Tento koláčik budem piecť na Veľkú noc a preto som zvolila ozdobu z mrkvičky a čokoládových vajíčok.

Budete potrebovať:

  • 135 g špaldovej celozrnnej múky (hladkej)
  • 45 g mletých vlašských orechov (lieskovcov)
  • 30 g strúhaného kokosu
  • 1/2 čl mletého sušeného zázvoru
  • 2 čl mletej škorice
  • 1/4 čl muškátového orieška
  • 1 čl prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1/4 čl sódy bicarbony
  • 1/4 čl soli
  • 2 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 125 g neutrálneho oleja
  • 100 g jablkového pyré (bez cukru)
  • 130 g jemno strúhanej karotky
  • kôra z jedného bio pomaranča
  • šťava z 1/2 pomaranča

na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 125 g jemného tvarohu
  • 150 g kyslej smotany
  • cukor podľa huti
  • šťava z pomaranča podľa chuti
  • vanilkový extrakt

Príprava:
Všetky suché suroviny zmiešajte v jednej mise. Celé vajcia vyšľahajte ručne s cukrom, keď sa rozpustí pridajte olej, kôru a šťavu z pomaranča, jablkové pyré. Tekutú zmes pridajte k múčnej zmesi, premiešajte a na záver vmiešajte strúhanú karotku. Podľa chuti môžete pridať sušené brusnice, alebo hrozienka. Cesto vlejte do formy (ja som mala tortovú s priemerom 27 cm), povrch zarovnajte a pečte vo vyhriatej rúre na 180°C cca 30-35 minút. Ak chcete vyšší koláč, alebo tortu, použite menšiu formu a po vychladnutí korpus rozrežte a naplňte krémom.
Krém:
Všetky suroviny vymiešajte do hladkého krému. Ozdobte koláč (tortu) podľa vlastnej fantázie.
Ja som zdobila mrkvovými ružičkami. Škrabkou na zeleninu som si pripravila pásiky z mrkvy, povarila som ich 2 minúty vo vriacej vode, scedila  a po vychladnutí som ich stáčala 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.