Kváskové briošky (zo starého cesta)

Práca s kváskom ma fascinuje a sladké pečivo z kvásku je mojou jednotkou 🙂
Kúpiť dobré makovky, briošky, alebo vianočku je dosť umenie. Priemyselne vyrábané pečivo má rôzne chute a konzistencia cesta nepripomína už tie jemne sladké maslové pečivká, bez ktorých ani kakao nechutilo. Odkedy pečiem sama kváskový chlieb nepotrebujem kupovať ani pečivo a už úplne v pohode obchádzam lákavé oddelenie a pečivom a radšej si pripravím doma.
Príprava sladkého kváskového pečiva nie je síce otázkou jednej hodiny, ale ešte to neznamená, že strávim pri príprave 24 hodín.
Tu je dôležité načasovať si kedy chcem (môžem) piecť a od toho sa odvíja čas rozkvasu a zamiesenia cesta.
Samotné cesto si tak v pokoji oddychuje na linke, alebo v chladničke a ja si robím všetko ostatné 🙂

Z kváskového pečenia netreba robiť komplikovanú záležitosť, je to iný spôsob pečenia, ale čo je najdôležitejšie, keď vydržíte a prestanete jesť pečivo s droždím a kupované výrobky, vaše trávenie sa vám odmení.  Chce to však čas a trpezlivosť so sebou.
Na kváskových produktoch si pochutíte a ušetríte za predražené produkty v obchode a aj za tablety na zlepšenie trávenia 🙂
A to sa už pre vlastné lepšie zdravie ozaj oplatí.

Prípravu starého cesta som si naštudovala tu http://vadkovaszsuli.blogspot.sk/2017/09/kovaszos-oreg-teszta.html.
Postupovala som podľa rozpisu a  cesto sa mi podarilo.

Príprava  cesta na briošky:

100 g starého cesta nechám na linke aspoň hodinku odstáť ( je studené z chladničky) a pridám 220 ml vlažného mlieka a lyžicu medu.
Dobre premiešam a pridám ostatné suroviny:

  • 500 g hladkej špaldovej múky
  • 120 g mletého trstinového cukru
  • 2 žĺtky (môžete dať jeden žĺtok a jedno vajce)
  • 120g rozpusteného masla ( alebo kombináciu masti 80 + 40 maslo)
  • 1/4 čl soli
  • kôru z jedného bio citróna a 3 PL šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého muškátového oriešku ( môžete vynechať)

Postup:
Do veľkej misy ( mixéra) dajte preosiatu múku, pridajte cukor, vajcia a kvások a dobre premiešajte.
Zakryte nechajte stáť na linke aspoň jednu hodinu. Potom zapracujte soľ, citrónovú kôru a šťavu a aj muškátový oriešok a pomaly za stáleho miešania pridávajte rozpustený vychladený tuk.
Nedajte si ho naraz lebo ho mixér nezapracuje a bude sa vám cesto v mise len točiť.
Cesto nechajte miesiť aspoň 10 minút, aby bolo krásne hladučké a nadýchané a bude sa samé oddeľovať od misy.
Preložte ho do nádoby na kysnutie, ktorú potrite jemne olejom alebo maslom.
Zakryte a nechajte aspoň 4 hodiny kysnúť. Počas tejto doby som cesto 3 x prekladala, ale nie je to nutné. Mne sa chcelo 🙂
A po tých 4 hodinách ho zakryté dajte do chladničky na noc.
Ráno, resp. hodinu pred pečením si ho vyberte a nechajte ho voľne na linke.
Z cesta si urobte jednotlivé porcie (ja som si vážila dieliky) a tvarujte makovky, alebo briošky.
Veľa inšpirácie nájdete na webe a youtube.
Na pečiaci papier som ukladala vytvarované briošky (ešte sa musím veľa učiť tvarovať) a nechala som ich trochu nakysnúť.
Trvalo to 2 hodiny.
Medzi jednotlivými bochníkmi nechajte miesto, aby mali priestor na kysnutie a nezlepili sa vám pri pečení.
Bochníky natrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom a cukrom a môžete ich posypať podľa chuti.
Piekla som ich pri teplote 200°C asi 15 minút. Odskúšajte si to vo vašej rúre.

Malá pomôcka – časový harmonogram prípravy a pečenia ( príklad):
7,00 hod – resp. 15,00 hod – vyberiem a odvážim si staré cesto
8,00 hod – resp. 16,00 hod. pridám mlieko a med – premiešam a pridám ostatné ( múka, cukor, vajcia)
9,30 hod – resp. 17,30 hod. pridám zbytok surovín a vypracujem cesto
cesto kysne na linke – prípadne ho 2-3 krát preložím
17,30 hod – resp 21,30 hod – zakryté cesto do chladničky
Druhý deň:
7,00 hod – vyberiem cesto
8,00  hod briošky a kysnú na plechoch
11,00 hod – natriem ich, posypem a pečiem – o 20 minút hotovo
Druhý deň môžete piecť ráno, ale ak necháte cesto v chladničke do popoludnia bude ešte jemnejšie a môžete piecť na večer 🙂

0 komentárov k “Kváskové briošky (zo starého cesta)Pridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.