Home / bez lepku / Mrkváčiky s lekvárom – bez lepku a vajec
31 január, 2018

Mrkváčiky s lekvárom – bez lepku a vajec

Posted in : bez lepku, Pre alergikov, Sladké pečenie on by : Jarka Máťošová Značky:, , , , , , , , , ,

Cestá na koláče vylepšené zeleninou už nie sú žiadnou novinkou a tento recept koluje už dávnejšie .
Pri pobyte na Orave sme ho dostali od mojej spolužiačky v špaldovom prevedení a nájdete ho na stránke www.akosiuvaritzdravie.sk

Nakoľko máme dosť klientov s potravinovými intoleranciami a alergiami potrebovala som ho prerobiť na bezlepkovú verziu.
Z pohánkovej múky mi nechutili  a tak som použila moju domácu bezlepkovú zmes ma pečenie a vydarili sa.

Rada sa s vami o recept podelím a budem aj naďalej skúšať s touto zmesou recepty, aby ste mali širší sortiment.
Mrkváčiky sú vďačným pečivom hlavne pre deti do škôlky, školy,  na výlety, ale rovnako dobre chutia aj nám dospelákom.
V dóze vám pár dní vydržia a ich príprava je veľmi jednoduchá.

Budete potrebovať:

  • 300 g  domácej bezlepkovej zmesi na pečenie
  • 250 g  masla
  • 300 g na jemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 čl. bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 čl xanthanu
  • štipka soli
  • kôra z jedného bio citróna

Postup:
Všetky suché suroviny zmiešajte, pridajte na kocky nakrájané maslo a zapracujte ho do múky. Keď vznikne „drobenka“ pridajte citrónovú kôru a strúhanú mrkvu.
Vypracujte kompaktné cesto a nechajte ho v chlade aspoň hodinu oddýchnuť.
Cesto rozvaľkajte na pracovnej ploche na 3-4 mm. Jednotivé kúsky som vykrajovala pomocou tvorítka na pirohy, ale môžete cesto pokrájať radielkom na štvorce, alebo obdĺžniky.
Ak nemáte tvorítko na pirohy, povykrajujte kolieska pohárom.
Na každý dielik dajte lyžičku hustého slivkového lekváru a preložením uzatvorte. Okraje môžete popritláčať ešte vidličkou. Jednotlivé kúsky dajte na plech s pečiacim papierom a pečte ich 25 – 30 minút na 180°C.
Dobu pečenia si upravte podľa výkonu vašej rúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.