Bezlepková zmes na pečenie

Častejšie pečiem pre klientov bezlepkové pečivo a chlieb . Chutí im vždy lepšie z jednodruhových múk a priznám sa nekupujem hotové zmesi.
Nezískali si moju dôveru svojim zložením, obsahujú vysoké percento škrobov, sójovú múku a veľa kukurice.
Pečenie z jednodruhových múk nie je náročné, potrebujete mať však doma k bezlepkovej múke nejaký vhodný škrob a niečo, čo vám  cesto bude udržiavať v takej konzistencii, aby sa vám pečivo podarilo – najčajstejšie sa používa xanthan, guarová guma, psyllium, cirková múka ….

Pátrala som po receptoch, kde sa dá použiť nejaká univerzálna zmes, no je to veľmi rôznorodé a tak ako máme pri pečení každá svoje návyky aj pri týchto receptoch je to tak. Porovnala som moje recepty v zložení surovín , vybrala som si tie , ktoré mám rada a namiešala som si zmes bez sóje, kukurice orechov a s minimom škrobu.

S touto zmesou teraz pracujem a budem sa ju snažiť použiť do svetlých koláčov, keksov, kysnutého cesta.
Do základnej zmesi si môžete pridať suroviny podľa vlastných skúseností, dokonca bude fajn, ak si tiež namiešate svoju vlastnú.

Môj recept:

  • 225 g jemnej ryžovej múky
  • 150 g pšenovej múky ( jemnej)
  • 75 g zemiakového škrobu ( Solamyl)
  • 3 čl xanthanu

Postup je jednoduchý :
Všetky suroviny dobre zmiešajte a skladujte v zatvorenej nádobe.
Pri pečenísi odvážte potrebné množstvo zmesi a podľa druhu pečiva pridajte ešte psyllium, alebo ešte xanthan.
Časť  pšenovej múky môžete nahradiť cirokovou a časť ryžovej sa dá nahradiť jemnou pohánkovou múkou.
Zemiakový škrob pokojne nahraďte kukuričným škrobom (Maizena).

1 komentár k “Bezlepková zmes na pečeniePridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.