Špaldovo – ražný kváskový chlieb

Na stránke Kuchařka ze Svatojánu som našla už veľa chutných a  jednoduchých receptov.
Pani Eva ma fascinuje svojim prístupom k vareniu, pečeniu, prírode…. k životu vôbec 🙂 Rada čítam jej príbehy, rady k bylinkám a spracovaniu zeleniny. Všetko čo uverejní je pre mňa uvariteľné a cítim z toho lásku k vareniu, jedeniu a prírode. Takýmto spôsobom dokáže jednotlivec ovplyvniť dianie okolo seba a ukázať ako sa dá správať ku svojmu bezprostrednému okoliu.
Netreba veľké reči, citáty  a gestá, stačia malé každodenné činy u seba doma a potom sa začnú diať tie veľké veci. Opačne to nefunguje 🙂

Kváskový chlebík a pečivo pečiem v lepkovej a aj bezlepkovej forme už dlhšiu dobu a vyskúšala som zopár receptov.
Tie osvedčené nájdete na mojej stránke. Mám rada ražný kváskový chlieb pre jeho jemnú kyslosť a skvelú chuť.

Na uvedenej stránke som našla recept na špaldovo – ražný kváskový chlieb, kde ma zaujal najmä veľmi jednoduchý postup prípravy a hneď som recept vyskúšala. Už prvý pokus bol skvelý a chlebík chutil. Tak som to zopakovala a vyšlo to znovu dobre.

Páči sa mi, že chlieb zamiešam večer komplet (bez pripravovania rozkvasu) a nechám ho do rána kysnúť. Takto vykysnutý chlebík premiestnim  do formy a nechám ho ešte 2 hodiny kysnúť a pečiem ho 35 minút. Večer už krájam chutný a zdravý chlebík 🙂
Veľmi praktický postup a skvelý výsledok.

Na jeden bochník budete potrebovať:

  • 200 g ražnej múky (dala som celozrnnú)
  • 200 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice sušeného oregána (môžete vynechať alebo nahradiť)
  • semienka slnečnice, tekvice, ľanu, sezamu …. podľa vašej chuti (2-3 hrste)
  • 35 g ražného kvásku z chladničky
  • 600 ml vlažnej vody.

Postup:
Suché suroviny zmiešajte v mise. Kvások rozmiešajte vo vlažnej vode  a pridajte k suchej zmesi.
Všetko len zmiešajte, aby neostala suchá múka (nepotrebujete miesiť) povrch zarovnajte, prekryte misu fóliou a nechajte 12 – 16 hodín na linke kysnúť. Doba kysnutia závisí od teploty miestnosti.
Po nakysnutí cesto varechou priamo v mise poprekladajte, aby sa do cesta dostalo viac vzduchu. Cesto je redšie a preto je lepšie robiť toto prekladanie priamo v mise a nie na doske. Poprekladané cesto nechajte ešte 15 minút oddychovať.
Formu na chlieb vymažte maslom, alebo masťou a preložte do nej cesto. Zarovnajte povrch a znovu prikryte fóliou a nechajte ešte 2 hodiny nakysnúť. Pečte pri teplote 220°C 30 – 35 minút.
Potom chlieb vyberte z formy a nechajte ho ešte 10 minút dopekať. Chlieb vyložte na mriežku a nechajte ho úplne vychladiť.
Ja ho po upečení jemne postriekam vodou a po 15 minútach ho prekryjem plátenným obrúskom.
Úplne vychladnutý chlieb skladujem len v ľanovej utierke v rúre. Ak sa stane, že je utierka vlhká tak ju vymením sa novú.
Tento chlebík mi ešte neplesnivel. 🙂 🙂

1 komentár k “Špaldovo – ražný kváskový chliebPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.