Bábovka s vaječným likérom

Vaječný likér sa u nás spája s Veľkou nocou, ale rovnako aj počas vianočných sviatkov si ho vychutnávame, aj keď v ostatnom čase si pripravujeme doma skvelý čokoládový likér bez vajec: http://akosiuvaritzdravie.sk/?p=2060

Pamätám si, keď sme ako deti čakali na povolenie namočiť si prštek do už prázdneho pohárika a vychutnávať si túto dobrotu.
Keď sme vyrástli a chodilo k nám viac šibačov mama pripravovala vždy jeden bez alkoholu pre mládež 🙂
Chutný domáci likér sme ešte používali na zmrzlinové poháre a mne chutil aj s pudingom. Do pečenia sme ho nepoužívali a po prvýkrát so sa stretla s touto výbornou šťavnatou bábovkou na mojich cestách v Nemecku a aj v Rakúsku.

Bábovka s vaječným likérom sa piekla takmer v každej domácnosti k Veľkej noci a podávala sa ku kávičke popoludní ako dezert. Najčastejšie sa pripravuje bez pridania kakaového prášku, ale u nás doma je v obľube dvojfarebná bábovka, tak aj túto pečiem s kakaom.
Jej príprava je mimoriadne jednoduchá , všetko spracujete v jednej mise a výsledok je zaručený.

Budete potrebovať ( na stredne veľkú formu):

  • 5 vajec
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1/4 litra neutrálneho oleja
  • 1/4 litra vaječného likéru
  • štipku soli
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 bal. prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice kvalitného kakaa – nemusí byť
  • maslo
  • a trochu múky do formy

Príprava:
Formu na bábovku dobre vymažte maslom ( ja to robím rukou) a vysypte múkou (strúhankou) a nechajte v chladničke.
Do misy robota dajte celé vajcia, cukor a vanilkový extrakt a nechajte šľahať do hustej bledej peny, prilejte olej a dobre zašľahajte.
Prilejte vaječný likér a zašľahajte ho do zmesi.
Múku premiešajte so soľou, práškom do pečiva a preosejte do vaječnej hmoty a varechou dôkladne vmiešajte.
Do pripravenej formy pomaly nalejte zmes a odložte si cca 1/3, do ktorej preosejte 2 polievkové lyžice kakaa a dobre premiešajte.
Lyžicou rozdeľte kakaové cesto do formy (môžete ho aj pomocou špajle zapracovať, aby ste získali mramorový efekt).
Bábovku pečte na 180°C cca. 40-  50 minút.
Urobte si skúšku drevenou špajľou, ktorá musí ostať suchá po zapichnutí do bábovky .
Bábovku vyberte a nechajte ju cca. 10 minút oddýchnuť a potom za pomoci plytkého taniera, alebo mriežky otočením uvolnite z formy.

Tip: Ak vám ostane niekde bábovka „držať“, zakryte formu mokrou utierkou a nechajte pár minút uvoľniť cesto.
Hotovú vychladenú bábovku stačí jemne pocukrovať, alebo ozdobiť čokoládou.

1 komentár k “Bábovka s vaječným likéromPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.