Bábovka s jablkami – bez lepku

Jablká stále v pivnici a tak ma zaujal recept na stránkach Kuchařky ze Svatojánu na bábovku, v ktorej sú strúhané jabĺčka a moja obľúbená pohánka. Bábovka je  bez lepku a mlieka, čo bude vyhovovať ľuďom z alergiami a intoleranciami.
Táto bábovka je „hutnejšia“ ako tie nadýchané z bielej jemnej múky, smotany a množstva vajec, lenže jej chuť vás odmení.
Pridala som do nej  sušené brusnice a opražené vlašské orechy a ešte by som nabudúce pridala okrem citrónovej šťavy aj strúhanú kôru z bio citróna.
Ak chcete bábovku nadýchanejšiu vyšľahajte žĺtky s cukrom a na záver jemne vmiešajte do cesta vyšľahaný bielkový sneh.
Túto bábovku môžete samozrejme upiecť aj vo forme srnčieho chrbátu a poliať ju čokoládou, alebo citrónovou polevou.
Je veľmi vhodná na desiatu do školy, alebo do práce, alebo ako občerstvenie pri športových aktivitách.

Budete potrebovať:

  • 400 g jemno strúhaných jabĺk
  • 2 vajcia
  • 100 g trstinového ( kokosového ) cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 1 čl mletej škorice
  • šťavu z polovice citróna
  • 80 g sušených brusníc ( hrozienok)
  • 80 g orechov ( je dobré ich na sucho opražiť)
  • 2 čl prášku do pečiva bez lepku ( kopcovité)
  • 100 ml neutrálneho oleja
  • 300 g pohánkovej múky
  • 40 g kukuričného ( zemiakového) škrobu
  • štipku soli


Postup:

Ošúpané jablká postrúhajte na jemno, pridajte k nim dve vajcia, cukor, vanilkový extrakt, olej a šťavu z citróna.
Pohánkovú múku zmiešajte so škrobom, mletou škoricou, soľou , sušenými brusnicami a nasekanými orechmi a práškom do pečiva.
Suchú zmes pridajte k jablkovej zmesi, dobre premiešajte a cesto preložte do formy, ktorú ste si vymastili kokosovým tukom (olejom, maslom) a vysypali strúhaným kokosom. Ja som použila pohánkovú krupicu.
Bábovku pečte pri teplote 180°C cca. 40-45 minút. To či je upečená odskúšajte drevenou špajľou.
Bábovku nechajte aspoň 10 – 15 minút vo forme a až potom ju vyberte na mriežku a prikrytú utierkou nechajte úplne vychladiť.

 

1 komentár k “Bábovka s jablkami – bez lepkuPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.