Sezóna voňavých jahôd a rebarbory začala a aj keď u mňa na stránke nájdete viac receptov s touto chutnou zeleninou ( áno, rebarbora je zelenina )
Dnes mám pre vás nový recept na veľmi jednoduchý koláč, ktorý je tu v bezlepkovej verzii.
Koláč je veľmi chutný, šťavnatý a podávať ho môžete len tak, bez úprav, na raňajky, alebo ozdobiť krémom z mascarpone, alebo tvarohu a servírovať ako dezert pri slávnostných chvíľach.
Piekla som ho v okrúhlej forme, ale rovnako dobre ho upečiete na plechu, chutí poliaty bielou čokoládou a posypaný zrelými jahodami 🙂
Inšpiráciu som našla u Denise na jej stránke www.foodlovin.de.
Mám rada jednoduché koláče bez krémov a tento je natrvalo zaradený v mojom receptári, vyskúšajte a zverejnite vašu fotografiu s označením @jarkapečie, aby som ho mohla vidieť.
Budete potrebovať ( pre formu s priemerom 27 cm):
- 300 g rebarbory
- jahody podľa vašej voľby
- 100 g pohánkovej múky
- 100 g ovsených vločiek ( pomletých )bez lepku
- 50 g ryžovej múky
- 100 g mletých mandlí ( vlašské orechy)
- 200 g bieleho jogurtu ( hustý napr. gréckeho typu)
- 120 ml mlieka
- 3 ks vajcia
- 150 g trstinového cukru
- 50 ml oleja
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva bez lepku
- 2 čajové lyžičky strúhanej citrónovej kôry
Postup:
Rebarboru očistite a nakrájajte na 2 cm kúsky. Ak použijete aj jahody, nakrájajte ich na štvrťky.
Dno okrúhlej tortovej formy pokryte papierom na pečenie a rúru nahrejte na 180°C.
Všetky suché suroviny zmiešajte v jednej miske.
Celé vajcia s cukrom vymiešajte ručne, tak aby sa cukor roztopil, pridajte olej, biely jogurt, strúhanú citrónovú kôru a mlieko.
Do tekutej zmesi pridajte suchú zmes a dobre premiešajte, aby neostali suché miesta.
Do cesta zamiešajte nakrájanú rebarboru, cesto preložte do pripravenej formy a na povrch pridajte nakrájané jahody.
Celý koláč môžete posypať drvenými orechmi alebo mandľami.
Pečte cca 40 – 45 minút.
Urobte skúšku suchou špajľou, aby ste sa presvedčili, že je koláč prepečený.
0 komentárov k “Rebarborový koláč – bez lepku”Pridajte vlastný →