Medovníkový závin (Sakrajda)

Kombinácia surovín na medovníkový závin je typicky vianočná – med, orechy, slivkový lekvár, sušené ovocie, medovníkové korenie.
A možno aj to je dôvod prečo ho pečiem len na vianočné sviatky a pritom sa jedná o trvanlivé pečivo, ktoré môžeme mať doma v komore stále.
Do cesta som nepridávala žiaden cukor, je tam len med od  včelára a rovnako aj slivkový lekvár je bez pridania cukru. Čisté slivky. Mňam 🙂

Na prípravu budete potrebovať:

  • 3 vajcia
  • 170 g medu
  • 200 g masla
  • 500 g špaldovej hladkej múky
  • 1 PL medovníkového korenia ( zázvor, mleté klinčeky )
  • 1 čl mletej škorice
  • 1 čl sódy bicarbóny
  • 1/4 čl soli

Náplň:

  • hustý slivkový lekvár ( najlepšie bez cukru)
  • vlašské orechy ( alebo mandle, lieskovce….)
  • sušené slivky
  • sušené brusnice , alebo hrozienka
  • Sušené ovocie je vhodné namočiť do vlažnej vody, alebo rumu 🙂

Príprava:
Preosiatu múku, soľ, sódu bicarbonu, škoricu a korenie zmiešajte vo väčšej mise.
Celé vajcia, med a zmäknuté maslo dajte do misy, ktorú môžete položiť nad vriacu vodu a túto zmes šľahajte kým nevznikne napenená hebká pena.
Voda sa nemá dotýkať dna misky, v ktorej je vaječná zmes a netreba aby sa prudko varila. Celá príprava zmesi trvá max 10 minút.
Horúcu zmes prelejte do múčnej zmesi a spracujte varechou cesto (chvíľu je to horúce), dbajte na to, aby neostali žiadne múčne hrudky v ceste.
Cesto preložte do nádoby, zakryte ho a nechajte ho oddýchnuť aspoň 3 hodiny, je lepšie pripraviť si cesto deň vopred.
Moje cesto čakalo dva dni na spracovanie 🙂
Oddýchnuté cesto rozdeľte na tri časti a každú z nich rozvaľkajte na tenko do tvaru obdĺžnika.
Cesto natrite hustým lekvárom, posypte sušeným ovocím a sekanými orechmi.
Závin zrolujte a preložte na plech.
Takto pripravte všetky tri záviny a dajte ich do vyhriatej rúry na 180°C. Pečte cca 35 minút, ak by sa vám zdalo, že je závin skôr tmavší zvrchu prikryte ho alobalom.
Po upečení potieram závin rozšľahaným vajíčkom kým je horúci, bude pekne lesklý.
Vychladnuté záviny zabaľte do fólie a skladujte v chladnej komore.
Závin sa dá pekne krájať na centimetrové kúsky a najviac chutí po odležaní aspoň jeden týždeň.
Do náplne môžete pridať aj strúhaný marcipán, alebo kandizované ovocie, figy, alebo datle.

2 komentáre k “Medovníkový závin (Sakrajda)Pridajte vlastný →

Napísať odpoveď pre Jarka Máťošová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.