Bryndzovník – slaný osúch

Včerajší sneh sa už roztopil a môžeme si ďalej užívať jeseň, ktorá nie je vždy slnečná. Vie byť pekne sychravá a vtedy navarím plnú kanvicu dobrého čaju s medom, citrónom a zázvorom a k tomu čerstvo upečený slaný osúch.
Kysnuté cesto mi veľmi chutí, ale nepotrebujem ho veľa, stačí centimetrový podklad z cesta a na tom riadna náplň… a je už na vás či si dáte na cesto slivky, marhule, jablká, puding, či mak – to sú sladké verzie, alebo sa dnes rozhodnete pre slanú chuť.
Aj pri slaných verziách je veľa možností a tak som sa dnes rozhodla pre bryndzu, kyslú smotanu, oravskú slaninu a kôpor. Rovnako dobre chutí so špenátom a smotanou, alebo len s kyslou smotanou a kôprom. Príprava je jednoduchá a tu je pre vás recept.

BryndzovnikSKoprom-4Na cesto budete potrebovať:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 50 ml oleja
  • soľ
  • 150 ml vlažnej vody
  • štipku cukru

Príprava:
Droždie rozmiešajte vo vlažnej vode s cukrom a nechajte 10 minút postáť. V mise zmiešajte múku, soľ (pri slanej verzii viac osoľte), jedno vajce a olej. Pridajte kvások a vypracujte redšie cesto. Prikryté nechajte aspoň 30 minút kysnúť.

Pokiaľ vám cesto kysne, máte dostatok času na to pripraviť si náplň:
500 g ovčej bryndze vymiešajte s 200 g kyslej pochúťkovej smotany, pridajte 1-2 vajíčka, na drobno nakrájanú slaninu (množstvo prenechám na vás :)) a nakrájanú čerstvú kôprovú vňať (tú môžete nahradiť pažítkou). Všetko dobre premiešajte.
Plech na pečenie (môže byť aj veľká okrúhla forma na pizzu) natrite riadne olejom a rukami roztiahnite kysnuté cesto na hrúbku cca. 5 mm.
Povrch natrite pripravenou plnkou a pečte v predhriatej rúre na 180°C cca. 20 – 25 minút. Po upečení môžete ešte prizdobiť čerstvými bylinkami.
Najlepšie chutí čerstvý priamo z rúry. Ohrievať som ho neskúšala, nebolo čo ohrievať 🙂

BryndzovnikSKoprom-1

 

1 komentár k “Bryndzovník – slaný osúchPridajte vlastný →

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.