Pripravujem pár nových receptov vhodných aj k Veľkej noci. Viem, že väčšina z vás vyhľadáva koláče s ovocím a bez zbytočných krémov a presne tomu dnešný citrónový chlebíček zodpovedá. Je krásne citrónový, šťavnatý so sviežim krémom z čerstvého syra a kyslej smotany.
Vyzdobte si ho podľa toho k akej príležitosti ho pripravujete, chutiť bude aj preliaty kvalitnou čokoládou, chrumkavou citrónovou polevou, alebo s čerstvým ovocím. Mne chutí len tak bez akejkoľvek polevy, či krému. V jednoduchosti je krása 🙂
Budete potrebovať ( pre 20 cm formu):
- 2 bio citróny
- 120 g mletých mandlí
- 80 g ryžovej múky
- 3 vajcia
- 150g trstinového cukru
- vanilkový extrakt
- 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva ( bez lepku)
- štipku soli
Na sirup:
- 1 polievkovú lyžicu vody
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 50 ml citrónovej šťavy
Na krém:
- 100 g čerstvého neochuteného syra (alebo mascarpone) bez laktózy
- 80 g kyslej smotany 20% ( bez laktózy)
Postup:
2 bio citróny umyte a vložte ich celé do vriacej vody, varte cca. 40 minút. Vyberte ich z vody, nechajte ich mierne ochladiť, vyberte z nich jadierka a v mixéri ich rozmixujte na kašu. Nechajte vychladnúť.
Vajcia vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Do tejto hmoty pridajte citrónovú kašu a dobre premiešajte.
Na záver v miešajte mleté mandle, ryžovú múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou.
Cesto vložte do formy na chlebíček a vrch zarovnajte. Formu som vyložila papierom na pečenie, ktorý som jemne natrela olejom.
Pečte pri teplote 170°C, cca. 35 – 45 minút. Urobte si skúšku drevenou špajľou.
Pripravte si sirup tak, že krátko prevaríte vodu s cukrom ( 2-3 minúty stačia) a potom primiešajte citrónovú šťavu.
Upečený chlebíček vyberte z rúry, ale nechajte ho vo forme 10 minút. Potom ho husto poprepichujte špajľou a prelejte pripraveným sirupom.
Chlebíček nechajte vo forme úplne vychladnúť.
Povrch natrite krémom, ktorý ste pripravili zmiešaním čerstvého syra a smotany.
0 komentárov k “Citrónový chlebíček – bez lepku a bez laktózy”Pridajte vlastný →